Fazekas Ádám, a budapesti Fazekas Cukrászda fagylaltkészítője lett 2024 legjobbja a Gelato Festival World Ranking világranglistáján.
Olasz szakembert legyőzve lett a világ legjobbja Fazekas Ádám
Fazekas Ádám kétszázhuszonhét ponttal és három koronával ugrott a nemzetközi dobogó legfelső fokára. A magyar fagylaltkészítő mester 2021-ben megnyerte a Gelato Festival World Masters versenyét. 2022-ben pedig második lett a Gelato Festival World Ranking ranglistáján, amelyen most az élre került.
Az idei második helyezett Giovanni Bonazzi lett az olaszországi Paronából, a harmadik helyen a San Franciscó-i Savannah G. Lee végzett.
Elképesztően erős volt a mezőny a versenyben
A kézműves fagylaltkészítők nemzetközi versenyét 2011 óta rendezik meg. Az utóbbi tizenhárom évben több mint nyolcezer fagylaltkészítő mester kreációit vizsgáztatta, kóstolta és pontozta a több száz szakértőből álló zsűri.
Az idén több mint ezerkétszázan indultak a megmérettetésen a világ minden részéből, nemcsak Európából és Észak-Amerikából, hanem Afrikából és Ázsiából is. Ahhoz, hogy felkerülhessenek a nemzetközi ranglistára, a cukrászoknak legalább két éven át különböző eseményeken, bemutatókon, fagylaltfesztiválokon kell részt venniük termékeikkel, amelyekért koronában mért pontokat kapnak.
A Gelato Festivalról
A fagylaltkészítő mesterek világranglistája a Gelato Festival, a Kézműves Fagylalt-, Cukrászati és Péktermékek Nemzetközi Vására (Sigep-IEG Expo) és az ismert fagylaltgép-gyártó Carpigiani ötletéből indult.
A cél a világ több mint 100 ezer kézműves fagylaltozójának feltérképezése és megismertetése volt.
A Gelato Festival nevű kezdeményezés 2010-ben debütált Firenzében, mivel a világ első gelato-receptje a toszkán városban született a sokoldalú Bernardo Buontalentinek köszönhetően. Az építészként is ismert Buontalenti 1559-ben „találta fel” a fagylaltot. Azóta az esemény bővítette határait, először Olaszország többi részén, majd Európában és – 2017 óta – az Egyesült Államokban nyolcvan fesztivált rendeztek.
Lelépő


