Lelépő
Image default

Miniszobrot kapott Garfield Budapesten a negyvenötödik születésnapjára

A világ leghíresebb macskája, Garfield örökre a budapesti utcakép része marad Kolodko Mihály szobrásznak köszönhetően.

45 évvel ezelőtt jelent meg az első Garfiel képregény, a jeles évfordulóra pedig nem mindennapi meglepetést eszelt ki az ország első számú miniszobrásza, Kolodko Mihály. Ahogy a közösségi oldalán is látható, miniszobrot állított a világ leghíresebb macskájáról, akit

képletesen még egy lasagne-tortával is meglepett.

Az alkotó egyelőre nem adta közzé, hol található a Garfieldot ábrázoló miniszobor, de a rajongói

már meg is találták a budapesti Dembinszky utca 2-vel szemben, a kerítésen.

A Jim Davis által megalkotott Garfield képregény 1978. június 19-én jelent meg először az újságokban. Az elmúlt negyvenöt évben kétségkívül a képregények eddigi történetének legnépszerűbb és legsikeresebb figurájává vált.

Sőt, Guinness-rekorder is lett, mivel 2007-től már legalább 2580 újságban szerepelt.

Maga Davis sem tudta megválaszolni konkrétan alkotása sikerének titkát. Elmondása szerint törekszik a közérthető, általános viccekre, s arra, hogy mindenkinek mondjanak valamit. Két témára nagyon koncentrál, ami valóban minden embert érint, az evés és az alvás, mely jelen esetben Garfield kedvenc „hobbija”.

Kevesen tudják, de a macskát Davis a saját nagyapjáról mintázta, így lett a vörös cica lusta, kövér és tohonya.

Kolodko Mihály újdonságairól rendszeresen beszámolunk a Lelépőn. Fejhallgatót ábrázoló zenélő szobor várja a Müpa látogatóit, az intézmény bejáratánál elhelyezett Kolodko Mihály-alkotás a Füles fantázianévre hallgat. De idén januárban bukkant fel egy rakétába kapaszkodó kis Vuk a Gellért-hegy oldalában és egy fluxuskondenzátoros Trabi a Keleitnél.

Lelépő, fotók: Kolodko Art

Kapcsolódó