Lelépő
Image default

Hogy kerül a bacon a palacsintára?

Gyakran vágyunk édességre, csokira, igazi komfortot nyújtó ételekre. Mi van akkor, ha ezt valami szokatlan kombinációban keressük? Íme néhány példa az édes és a sós ízvilág találkozására, vagyis a bacon ellátogat az édességek földjére.

Egyre több extrém, vagy legalábbis szokatlan ízpárosítással találkozhatunk a boltokban, legyen szó öntetekről, csokoládékról vagy üdítőkről. Nincs ez másképp az éttermekben sem, ahol gyakran látszólag egymáshoz nem illő alapanyagot párosítanak össze, mint például a csokoládét és a bacont.

Ha azonban van bennünk egy minimális nyitottság az izgalmas ízkombinációk felfedezésére, sőt, esetleg még időt is szánunk rá, hogy a konyhában kísérletezgessünk, rájöhetünk, hogy a bacon egy egészen sokoldalúan felhasználható húsfajta.

Páratlan párosok mindig is voltak

Mielőtt még rátérnénk a csoki és a bacon összeházasítására, nem árt felidézni, mennyi olyan ételünk van, amit pont azért kedvelünk, mert ellentétes ízek találhatóak meg bennük. Ilyenek például az édes-csípős húsokhoz tálalt mártások, vagy a hawaii pizza, ami a paradicsomszósz, a sós sonka és az ananász különleges kombinációjától vált közkedvelt étellé, de a hagyományos magyar ételeknek is vannak édes, illetve édes-sós változatai is.

Nagyanyáink korában a cukros-sertészsíros kenyér láttán senki nem lepődött meg, Erdélyben pedig a cukros tepertős pogácsa még a mai napig egy gyakran készített ételnek számít. Talán az ismeretségi körünkben is akad olyan, aki

a káposztás tésztát nem borssal, hanem inkább cukorral eszi, vagy a juhtúrós sztrapacskáját édesíti.

Az utóbbi évek legfelkapottabb sós-édes duójáról is illik megemlékezni, ez pedig a sós karamella, amit nem csak süteményként hanem csokiszelet, popcorn ízesítő, fagyi, sőt még fehérjepor formájában is megkóstolhatunk. A sóskaramella népszerűsége egyértelmű, na de mi a helyzet az édes baconnel? 

A bacon mindenhogy és minden időpontban jó

– Aligha találni a baconnél sokoldalúbban felhasználható húsfajtát. Bacont ehetünk reggelire -gondoljunk csak a klasszikus angol reggelire -, ebédre és vacsorára, kihagyhatatlan a grillpartikon vagy egyéb baráti összejöveteleken, vihetjük piknikre, ehetjük uzsonnára, egyszóval egy igazi Jolly Joker – mondja Kovács Péter, a Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója. 

Míg egy kerti sütögetéskor zöldségeket, húsokat tekerünk körbe vele, ahol az édes ízt egy szem szilva, egy szelet őszibarack adhatja a bacon mellé, addig reggel tojással esszük, amit esetleg egy szelet eperlekváros pirítós egészít ki, de ha kedveljük az amerikai konyhát, könnyen lehet, hogy a bacon mellé palacsinta és juharszirup kerül.

Utóbbi édes, karamellás íze remekül kiemeli a bacon sós ízét, az összhatás pedig felejthetetlen.

Amerikában és Kanadában már tökélyre fejlesztették a juharszirup és a bacon összeházasítását, erre példa a juharszirupos baconös muffin is. Ennél az édességnél a feldarabolt bacon nemcsak a muffin tésztájába, hanem pirítva a desszert tetejére, dekorációként is kerül.

A lekvárokhoz hasonló technológiával készülő chutney-k szintén sokszor használják az édes-sós kombinációt. A bacon jam vagy chutney is ilyen módon készül hagymás egyhén paprikás alapon, amiben az édes ízt barna sör, szilva, esetleg (birs)alma vagy karamellizált cukor adhatja meg.

Csoki, csoki, csoki!

A csokoládé és a bacon első blikkre tényleg meglepő párosításnak tűnik, ha azonban megkóstolod, rájössz, hogy cseppet sem bolondság. Igazán bátrak minden további összetevő nélkül is kezdhetik a párosítást: a serpenyőben megpirított bacont, miután leitattuk róla a zsírt, megforgatjuk az előzőleg megolvasztott (ét)csokoládéban és süteményrácson hagyjuk lecsöpögni és száradni.

– Néhány pikáns ízesítésű csokoládénak is van baconös verziója, sőt, még baconös, whiskys alternatíváról is hallottunk. Ha jobban belegondolunk, joggal tehetjük fel a kérdést, hogy ugyan a baconös csoki mennyivel lenne bizarrabb, mint a szintén létező ribizlis-céklás étcsoki? – veti fel Kovács Péter.

A kevésbé édeskés ízekhez is tökéletesen passzol

No de nemcsak a csokoládéhoz és cukorédes szirupokhoz illik a bacon, hanem az olyan enyhén édeskés, de mégis inkább sósnak mondható alapanyagokhoz, mint a sütőtök vagy az édesburgonya. Mindkét zöldségből készíthetünk krémlevest és szórhatunk tálaláskor a tetejére pirult baconkockákat, amik ropogóssága remekül kihangsúlyozza a krémleves lágyságát. Állagában és ízében is remek nász.

lelépő.hu , fotók: Pixabay, Unsplash, ketogenic.com

Kapcsolódó