Lelépő
Image default

A Fradi-templom, ahol egyszerre dobban minden zöld-fehér szív

A Hévíz Egregy településrészén található a Jézus Szíve-templom, ismertebb nevén a Fradi-templom. Az ikonikus épületet Bocskai János keszthelyi építész tervezte és a Ferencvárosi Torna Club anyagi támogatásával valósították meg, hogy aztán a szurkolók és a helyi közösség számára fontos szimbólummá válhasson.

Az épület egyedi és szokatlan stílust képvisel. Bocskai János tervezőművész egy olyan dizájnt alkotott, amely harmonikusan ötvözi a modern és a hagyományos elemeket.

Vissza a kezdetekhez

A templom alapja egy 1905-ben épült harangtorony, amelyet egy fa harangláb helyén alakítottak ki. Az első bővítésre 1937-ben került sor, ekkor kapott egy második emeletet, és ekkor alakult ki neoromán stílus is

az oldalfalakon ütött ikerablakoknak köszönhetően.

Nagyobb harangja I. világháborúban elesett helyi lakosok előtt tiszteleg, akiknek nevei a köpenyén is megjelennek.

A Fradi-templom megszületése

A templom a mai formáját 1990-es években nyerte el az akkori polgármester hathatós közbenjárásának köszönhetően. A Fradi-szurkoló városvezető felkereste az FTC-t, akik anyagi támogatást nyújtottak a templom megépítéséhez. Így lett az eredetileg kék-fehér színre tervezett templom zöld-fehér. 

A bejáratnál egy emléksarkot is kialakítottak, az üvegvitrinben a Ferencvároshoz köthető relikviák sorakoznak, de a belső térben is a zöld-fehér szín dominál.

A hely központi eleme a Jézus Szíve-szobor

Az épület előtt álló szobor nagyban hozzájárul a templom különleges atmoszférájához. A helyi lakosok és a szurkolók gyakran látogatják meg a szobrot, hogy imádkozzanak vagy elcsendesedett pillanatokat töltsenek el.

Egyházi, sport- és kulturális központ

A Fradi-templom nem csak vallási jelentőséggel bír, hanem kulturális és közösségi központként is szolgál. Az épületben rendszeresen tartanak különböző eseményeket, koncerteket és kiállításokat, amelyek  a turistákat és a helyi lakosokat egyaránt idecsábítják.

Így egyszerre vált a városi élet és a sportkultúra központi részévé.

Az épület és a Fradi-templom közvetlen környezete is lenyűgöző. A Hévíz Egregy festői városrészéből csodálatos kilátást nyílik a környező dombokra. 

A Balatonnál járva érdemes felkeresni a nemrégiben megújult kilátókat is. A 740 millió forintos beruházásról ebben a cikkünkben lehet olvasni.

Lelépő, fotók: Tripadvisor és Fradi.hu

Kapcsolódó