Lelépő
Image default

Hamarosan teljes egészében körbetekerhetjük az ország egyik legcsodásabb tavát

Orfű, a Mecsek gyöngyszeme, hamarosan egy újabb fejlesztéssel gazdagodik. Megépül a Pécsi-tó körül a kerékpár- és gyalogút várva várt hiányzó szakasza.

Hamarosan körbe ér a kerékpárút

A Baranya Vármegyei Önkormányzat közleménye szerint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretéből elnyert 250 millió forintos támogatásnak köszönhetően közel 1,3 kilométer hosszan építik meg az elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárút hiányzó szakaszát. Emellett egy hektárnyi zöldterületen a növényzet is megújul.

Az új gyalog- és kerékpárút szakasz megépítése nemcsak a helyi lakosok közlekedését könnyíti meg, hanem a turisták számára is biztonságosabb és kényelmesebb közlekedést biztosít a tó körül. Az útvonal fejlesztésével a Pécsi-tó körüli teljes kerékpár- és gyalogút-hálózat összefüggővé válik. Így

egy teljes kört lehet majd tenni a tó körül, élvezve annak minden szépségét és nyugalmát.

A projekt keretében nemcsak az új út épül meg, hanem egy hektárnyi zöldterület is megújul, friss növényzettel gazdagítva a környezetet. Ez nemcsak esztétikai szempontból fontos, hanem a helyi ökoszisztéma fenntartásában is jelentős szerepet játszik.

A Pécsi-tóról

Mint ismert, az Orfűi tórendszer legnagyobb tava, a mesterségesen létrehozott Pécsi-tó, 1966-ban készült el. Az északi oldalán a Mecsek terül el, a tó teljes területe pedig 72 hektár, mely nemcsak a helyiek, hanem a turisták körében is népszerű üdülő- és horgászparadicsom.

A Pécsi-tó tervezése az 1950-es évek végén kezdődött.

A cél az volt, hogy a Mecsek legbővizűbb karsztforrásává váljon. A tórendszer több tó egyidejű létrehozásával jött létre, mindegyiket az Orfűi-patakra alapozták.

Az első tó, az Orfűi-tó, 1962-ben készült el 11 hektárral, majd 1966-ban követte a 72 hektáros Pécsi-tó. A harmadik a 28 hektáros Herman Ottó-tó volt, amelyet szintén 1966-ban hoztak létre. A tórendszer utolsó tagja, a 10 hektáros Kovácsszénájai-tó, 1970-ben épült meg.

Ezt olvastad már?

Több mint négyszáz millió forintból fejlesztették a kerékpáros kapcsolatot a horvát határszélen fekvő, ormánsági Sellye és a Mecsek között.

Már kerékpáron is bejárható az Ormánság és a Mecsek

Lelépő, fotók: Györkő Zsombor

Kapcsolódó