Lelépő
Image default

Magyar geológus: Bármikor lehet földrengés a Balatonnál

A LikeBalaton egy magyar geológust kérdezett arról, hogy lehetnek-e hazánkban földrengések és ha igen, melyek a leginkább veszélyeztetett területeket. 
 
Árvai Gábor geológus, a lapnak adott interjújában úgy fogalmazott: a Tapolcai-medence földrengés szempontjából az egyik legszeizmikusabb terület Magyarországon. Tapolcán a napokban is volt kisebb földrengés. Az, hogy itt egy 4-4,5-es földrengés nem robbant ki, annak igazán örülhetünk, mert 
benne van a pakliban.

A szakember a LikeBalatonnal közölte, a Tapolcai-medencének a mélyszerkezete törésvonalakkal van tele, ugyannakkor a terület nem a vulkanizmusnak köszönheti kialakulását. A mélyszerkezete 18 millió évvel ezelőtt alakult ki (a Badacsony 3 millió 450 ezer év, Haláp 2,7 millió év) a miocén időszakban, amikor a Keszthelyi-hegységnek a tömbje a Bakony tömbjéhez képest az óramutató járásával ellentétesen elmozdult. Ennek következtében a kettő között hatalmas húzófeszültségek léptek fel melynek következtében 200 métert megsüllyedt a terület.
 
Kiemeli: ez az elrendeződés potenciálisan jelenthet földrengéseket.
 
Hozzáteszi azonban, hogy ne 8-as földrengésekre gondoljunk, mert ez nem jöhet létre, de
4,5-5-ös földrengés bármikor elképzelhető a térségben.
Ennél az erősségnél himbálódzik a csillár, a szekrény mozogni kezdhet, de nem tud akkora pusztítást végezni, hogy emberáldozat vagy nagyon súlyos anyagi károk keletkezzenek. 
 
 
Ahogyan arról a Lelépő is beszámolt, még január elején mutatta be a a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet a GEOMEGA Kft-.vel közösen készített, hiánypótló térképét, amely megmutatja hazánk fiatal és aktív törésvonalait és a földrengés-veszélyeztetettség szempontjából legérzékenyebb területeket. Erről részletesebben ebben a cikkünkben lehet olvasni.
 
Ha pedig a Balatonról szeretnél megtudni néhány érdekességet, érdemes ide kattintanod, ebben a cikkünkben ugyanis megmutatjuk, milyen fotó készül a magyar tengerről, ha azt az ország egyik legjobb pilótája lövi. Itt pedig egy balatoni túravezetővel készült interjúnkat olvashatjátok, aki többek között a Tapolcai-medence szépségeire is felhívja a figyelmet.
 
lelépő.hu
 
 

Kapcsolódó