Lelépő
Image default

Fergeteges sikert aratott a magyar csapat a Bocuse d’Or-on

Január 26-27-én a gasztronómia világának szeme Lyonra szegeződött, ahol a Sirha Lyon keretében rendezték meg a Bocuse d’Or Grand Finalt, a világ egyik legelismertebb és legnehezebb szakácsversenyét. A magyar csapat, Kelemen Roland séf vezetésével, megismételte az európai döntőben aratott sikerét, és elnyerte a legjobb tál díját.

Nemzetközi mezőnyben bizonyított a magyar csapat

A Bocuse d’Or döntőjére 24 ország csapata érkezett, hogy bemutassák tudásuk legjavát. A magyar csapatot a Hunguest Sóstó séfje, Kelemen Roland vezette, akit a fiatal tehetség, Fodor Noel támogatott commis-ként. A siófoki Fodor Noel, aki családi étterméből csatlakozott a csapathoz, kitűnően helytállt a nagy nyomás alatt.

A coach pozíciót Szabó László, a Hungast Csoport séfje töltötte be, míg a csapatelnöki és zsűritagi feladatokat a két Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje, Dalnoki Bence látta el. Dalnoki nemcsak elnöki szerepben jeleskedett, hanem tapasztalataival is gazdagította a csapatot, hiszen ő korábban már bronzérmet szerzett ezen a rangos versenyen.

A magyar csapat felkészülésében kulcsszerepet játszott a norvég Christian André Pettersen. A szakember korábban szintén a Bocuse d’Or dobogós helyezettje volt, és tanácsaival segítette a magyar csapatot a maximumot kihozni magukból.

Gasztronómiai bravúr: az őzből készült legjobb tál

A verseny egyik legnagyobb kihívása a tálkategória volt, ahol a csapatoknak őzgerincből kellett elkészíteniük egy kifinomult fogást. A feladat előírta, hogy az őzgerincet csontosan, egy darabban kell tálalni, miközben a két szűzrész is felhasználásra került. Emellett az őzlapockából pitét kellett készíteni, továbbá kötelező elemként egy egész libamáj is helyet kapott az ételben.

A feladat kreativitást igényelt a köretek tekintetében is. A csapatoknak egy gyümölcsalapú köretet kellett prezentálniuk, amely az adott ország gasztronómiáját tükrözi. A magyar csapat vilmoskörtéből, cigánymeggyből és besztercei szilvából alkotott harmonikus kompozíciót – olyan gyümölcsökből, amelyek a tradicionális magyar pálinkák alapanyagául is szolgálnak.

Ezen kívül egy különleges side dish is a feladat része volt, amelyben a tea játszotta a főszerepet, töltött tészta kíséretében. A magyar csapat az autentikus ízek és a művészi tálalás tökéletes egyensúlyát valósította meg, amely végül a legjobb tál díját eredményezte számukra.

A magyar csapat összesített eredményben a 13. helyet szerezte meg, ami a világ legjobbjai között tiszteletre méltó helyezés. A verseny dobogóján Franciaország diadalmaskodott, Dánia a második, Svédország pedig a harmadik helyet szerezte meg.

Lelépő, fotók: Magyar Bocuse d’Or Akadémia Facebook oldala

 

Kapcsolódó