Lelépő
Image default

Energiatakarékos fényfüggönnyel indul útnak a budapestiek kedvenc ünnepi villamosa

A karácsonyi időszak egyik budapesti jelképét, a fényvillamost idén energiatakarékos fényfüggönnyel indítja útnak a BKV péntektől.
 
Az adventi időszak egyik budapesti jelképe a 2009-óta közlekedő fényvillamos. A különleges járatot rengetegen szeretik, és nemcsak a budapestiek: sokan az ország más pontjairól, sőt külföldről is érkeztek a fővárosba csak azért, hogy utazhassanak az ünnepi villamoson. 
 
 
A vállalat az idén az energiahatékonyságra figyelve díszít fel fényfüggönnyel egy KCSV-7-es járművet, hogy karácsony előtt az adventi időszak szépségét hirdesse.
 
A típus alkalmas arra, hogy pluszenergia felhasználása nélkül üzemeltesse a jármű tetején lévő oldallemezről „lehulló” fényfüggönyt,
 
mivel a villamoson a fékezési energiát visszatápláló rendszer működik. Ez az eszköz a mozgási energiát alakítja át elektromos energiává, amit visszatáplál a rendszerbe, illetve az akkumulátorba. Ennek köszönhetően lehetőség van bizonyos mennyiségű led-világítás plusz energia és többletköltség felhasználása nélküli üzemeltetésére.
 
 
A villamos december 16-án indul és egészen január 8-ig szállítja utasait. Kivilágítással minden nap hozzávetőleg 15 óra 30 perc és 22 óra között közlekedik. Hétköznapokon a 2-es villamos vonalán, hétvégeken más-más napokon pedig a 41-es, az 56A, a 14-es, a 2-es, a 49-es, a 12-es, és a 19-es villamos vonalán.
 
A fényfüggönyös villamos közlekedése valós időben is követhető ITT.
 
lelépő.hu – fotók: BKK

Kapcsolódó