Lelépő
Image default

Előkerült a legutolsó fénykép Suhajda Szilárdról, ekkor már 8400 méteren járt

Egyedül, oxigén használata nélkül indult a világ tetejére, Ben Ferrer készített róla fényképet, aminek a tragédia tükrében különösen drámai a jelentése. Ez az utolsó felvételünk a klasszis magyar hegymászóról.

Ben Ferrer, a Seven Summit Climbs csapat tagja május 24-én reggel 7:30-kor tért vissza az Everest csúcsáról. Amikor találkozott egy hegymászóval, aki a hóban ült körülbelül 8400 méter magasságban,  Balkon nevű hegyszakaszon. Tudta, hogy Suhajda Szilárd az. Beazonosítását segítette, hogy a magyar hegymászó oxigén használata nélkül indult az Everest csúcsára, erről pedig

a kabátján látható „NOO2” felvarró is árulkodott.

Ferrer úgy fogalmazott: Suhajda Szilárd fáradtnak tűnt és tévesen azt feltételezte, hogy a csapatát tájékoztatja a visszafordulási pontról/magasságról. Megkérdezte a magyar hegymászótól, hogy van, Suhajda pedig csak annyit felelt: jól.

SUHAJDA SZILÁRD AZ EGYIK LEGEREDMÉNYESEBB MAGYAR EXPEDÍCIÓS HEGYMÁSZÓ VOLT.

2014-ben a 8051 méteres Broad Peaket, 2019-ben első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t. 2022-ben a 8516 méteres Lhocét mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd az, aki a legmagasabbra jutott magyar palack és serpák nélkül.

Keresésének befejezését követően Erőss Zsolt özvegye, Sterczer Hilda válaszolta meg a sokakat foglalkoztató kérdést: Minek ment oda? A napokban pedig egy csendes megemlékezést követően meseszép keresztet állított családja a hegymászó kedvenc pilisi sziklájára.

Gyönyörű keresztet állítottak Suhajda Szilárd emlékére kedvenc pilisi szikláján

Lelépő.hu

Kapcsolódó