Lelépő
Image default

Mostantól 56 kilométeres út vezet keresztül az Erdélyi-szigethegység legszebb tájain

Teljes egészében megnyitották a forgalom előtt az Erdélyi-szigethegység legfontosabb Bihar és Kolozs megyei turisztikai látványosságait összekötő, európai uniós alapokól korszerűsített utat – tudatta az Agerpres hírügynökségre hivatkozva az MTI.

Elkészült az Erdély fantasztikus vidékét átszelő út

Most – az eredetileg tervezettnél néhány hónappal később – a látványos turistaút ötvenhat kilométeres Bihar megyei szakasza készült el. Az Erdélyi-szigethegység útjának huszonöt kilométeres Kolozs megyei szakaszát már májusban birtokba vehették az autósok.

Az út a Sebes-Körös szurdokát köti össze Belényessel, Biharfüred érintésével.

Olyan fontos turisztikai látványosságok közelében halad el, mint a biharfüredi Csodaforrás, a Jád völgyi Menyasszony fátyla vízesés. Érinti a Jadolina-vízesést, a Jád-völgyi víztározó üdülőtelepét, Révet és Sonkolyost is.

Az Erdélyi-szigethegység útja kétsávos aszfaltút, amelynek Bihar megyei szakaszán négy új hidat építettek, helyenként útszélesítési és támfal-megerősítési munkálatokat is végeztek. Az út Kolozs megyei szakaszát a megyei önkormányzat szintén európai alapokból újíttatta fel, a munkálatokat 2023 májusában adták át. Az út a Dregán-tó gátjának környékén köti össze a két megyét.

Az Erdélyi-szigethegységről

Az Erdélyi-szigethegység a Kárpát-medence keleti részén terül el, a Nyugati-Kárpátoknak nevezett hegységegyüttes északi csoportja. Északon a Szamoshát és a Szilágyság dombvidéke, nyugaton az Alföld, délen a Ruszka-havas és Kudzsiri-havasok, keleten pedig az Erdélyi-medence határolja.

Területe kétszázezer négyzetkilométerre tehető. Legmagasabb hegycsúcsai Nagy-Bihar (1847 méter), az Öreghavas (1825 méter) és a Vlegyásza (1836 méter).  hegység déli felében található a híres a Pádis-fennsík is, ahol a kárpáti sáfrányok virágzásában lehet tavasszal gyönyörködni.

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, más fejlesztések is zajlanak a vidéken. Összesen kettőszázhuszonhét kilométernyi kerékpárutakkal kötik össze az Erdélyi-szigethegység, három megye területén található látványosságait. Ebből 99,3 kilométer Bihar, 92,4 kilométer Kolozs, míg 35,3 kilométer Fehér megye területén épül meg.

Kerékpárutakkal kötik össze az Erdélyi-szigethegység legszebb látványosságait

Lelépő, fotók: szeke.ro

Kapcsolódó