Lelépő
Image default

Ezek a látványos programok csábították a legtöbb érdeklődőt nyáron Európa Kulturális Fővárosába

Kétezer-nyolcszáz kulturális esemény a nyár végéig – ez Veszprém, Európa Kulturális Fővárosa eddigi mérlege.

Az első nyolc hónapban csaknem 1.2 millió ember látogatott Veszprém belvárosába a közel ezerkétszáz esemény valamelyikére. Az egész térségben pedig összesen már kétezernyolcszáz különböző kulturális esemény vonzotta az itt élőket és a vendégeket a városba és az EKF évhez csatlakozott száztizenhat településre.

Elképesztően gazdag a programkínálat Európa Kulturális Fővárosában

A nyár leglátogatottabb eseménysorozata egyértelműen a GyárKert koncert- és eseménysorozata volt. Ötvenkét országból összesen százötvenezer vendég érkezett egy egykori bútorgyári telephelyből a nyár elejére elkészült látványos közösségi- és koncerttérre. Sok koncert teltházas volt hatezernél is több résztvevővel, miközben

az ötvenkét koncertnapon hetvenkét fellépő szórakoztatta a látogatókat.

Az Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhető izgalmas, általában több napos Régiós Showkra Ajkától Zircig tizenegy településen kilencvenkétezren voltak kíváncsiak. A Káli medence legnyugalmasabb kulturális fesztiváljára, a Kőfesztre, a felvezető és utó eseményekkel együtt huszonyolcezernél is többen látogattak el.

A művészet pezsdíti fel a kulturális életet

A kisebb települések kulturális pezsgését segítő program, a Kultháló csaknem húszezer, a Pajta program pedig huszonhétezer látogatót vonzott. Az idén először megrendezett nyár végi Inota Fesztivál a várakozásoknál is nagyobb siker volt.

Az esemény négy napjának programjaira összesen tizenöt ezren érkeztek az egykori erőműbe.

A kívül-belül színvonalasan felújított Lackó Dezső Múzeum százhúsz éves épületében a június 8-án nyílt Egry József 140 kiállítás már hatezer látogatót vonzott. A Magyar Mozgókép Fesztivállal nyitó Foton Audiovizuális Centrum látogatottsága pedig elérte a tízezer főt.

Az EKF programhoz illeszkedő tematikus kiállításokat január eleje óta bemutató Művészetek Háza

Veszprém több kiállítóhelye összesen harminchatezer érdeklődőt fogadott.

Csúcsra jár a turizmus Veszprémben

Nemcsak a rendezvények látogatottsága volt kiemelkedő, hanem ebből következően a turisztikai adatok is látványosan emelkedtek az EKF programnak köszönhetően. Veszprémben a belföldi vendég-éjszakák száma ötvenkét százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban; miközben egyharmadával több külföldi szállóvendég érkezett.

A csatlakozott száztizenhat településen a külföldi vendégforgalom hat százalékkal, míg a vendégéjszakák száma nyolc százalékkal nőtt. Az idelátogatók több napot töltöttek egy-egy látogatás alkalmával a régióban, mint egy évvel korábban.

Ezt olvastad már?

Elkészült és pénteken átadták Veszprém új kulturális központját. Az Európai Kulturális Fővárosa címet idén viselő város vadonatúj rendezvényközpontját négy épület alkotja. A 2,4 milliárd forintos beruházás keretében, a gyönyörű épületegyüttesben színházterem, kávézó, kiállítótér és gyermekfoglalkoztató kapott helyet mintegy ezer négyzetméteren

Ilyen gyönyörű lett Európa Kulturális Fővárosának új, modern kulturális központja

Lelépő, fotók: hivatalos oldalak

Kapcsolódó