Lelépő
Image default

A fődíj mellett két kategóriagyőzelmet is bezsebelt a magyar természetfotós egy nemzetközi versenyen

„Még számomra is felfoghatatlan az eredmény, hiszen a fődíj mellett még két kategóriában is első lettem. Hát ez már túl sok a jóból…” – írja közösségi oldalán Daróczi Csaba. A magyar fotós a Close-up Photographer of the Year nemzetközi versenyen ért el páratlan sikert.

Újabb fantasztikus sikert aratott Daróczi Csaba

Jól indult az év a magyar természetfotósnak. Daróczi Csaba is indult ugyanis a Close-up Photographer of the Year pályázaton, ahol hatvanhét ország tizenkétezer fotója versengett a fődíjért és a kategóriagyőzelmekért. A magyar természetfotós pedig nem csak pályázott, hanem fergeteges sikert is aratott.

Az erdő madara című fotójával bezsebelte a fődíjat, Az esküvői vendég és a Hullámtörés című fotójával pedig egy-egy kategóriagyőzelmet is elnyerhetett.

Sok kísérletezés előzte meg a nyertes fotó megszületését

„2023 telén rengeteg fényképet készítettem egy közeli erdőben. Szinte minden héten találtam egy új témát, amit több napon keresztül tökéletesítettem. Így találtam rá erre a fákkal körülvett helyre. Felfedeztem egy kivájt fatönköt, melynek átmérője körülbelül fél méter, és beleraktam a Gopro 11-es kamerámat” – fogalmazta meg a nyertes fotója mellett.

Az eredményeket elképesztőnek találta, azonban rájött, hogy még látványosabb lesz a kép, ha egy állat is megjelenik rajta. A lyuk közelébe egy napraforgót tett, amire végül az egerek és a madarak is rábukkantak.

Így született meg az a zseniális felvétel, amellyel Daróczi Csaba a fődíjat nyerte el.

A kategóriagyőztes képe Uzsa közelében. A fények mágnesként vonzották a rovarokat az ablakokra. Egy Antheraea yamamai molylepke is megtelepedett, amit remekül meg tudott örökíteni.

A másik kategóriagyőztes felvételét egy Izsák melletti kis csatornánál lőtte május elején, ahol hatalmas számban virágzik a vízi ibolya (Hottonia palustris). Sajnos 2023-ban elmaradt a virágzás, de egy kidőlt fa alatt a növény leveleinek a tükröződése csodálatosan látszódott.

„Nagyon izgalmas témának találtam, és játszottam vele egy darabig” – mesélte. A fáradozás pedig megérte, hiszen a végeredmény valóban fantasztikus lett.

Sorra nyeri a nagydíjakat a magyar fotós

Mint ismert, Daróczi Csaba 2023-ban elnyerte az Év természetfotósa címet is a Varázslatos Magyarország díjátadóján. Győzelmének különlegessége, hogy tavaly kizárólag a kompakt kategóriában versenyzett. Csakis mobiltelefonnal és GoProval készített képekkel. Ezzel kívánta felhívni a figyelmet arra, hogy a jó természetfotó készítéséhez nem feltétlenül szükséges drága felszerelés, jó fotós szem viszont annál inkább. A győztes felvételei ebben a cikkünkben tekinthetők meg.

Ősszel pedig szintén az ő sikerének örülhettünk a londoni Természettudományi Múzeumban megrendezett Widlife Photographer of the Year díjátadóján. A természetfotózás Oscar-díjának számító pályázaton fantasztikus eredményt ért el.

Magyar fotós sikerének örülhetünk a természetfotózás Oscar-díján, a londoni Természettudományi Múzeumban

Lelépő

Kapcsolódó