Lelépő
Image default

Az idei busójárás mindent vitt

A héten zárult busójárás idén is látogatók tízezreit vonzotta a Duna-parti városba. A farsang utolsó csütörtökétől húshagyókeddig tartó rendezvénysorozat ezúttal is teltházat hozott a szálláshelyeknek.

Megtelt Mohács a télűző forgatagra érkezőkkel

A télűző-tavaszköszöntő népszokás az UNESCO kulturális világörökség része, 2012 óta pedig a hungarikumok listájára is feliratkozott. Bár elsősorban kulturális értékként tekintünk rá, turisztikai hatása is kiemelkedő, hiszen

minden évben jelentős lendületet ad a város februári forgalmának.

Szinte teljes kapacitáson pörögtek a szálláshelyek

Az idén február 8. és 13. között zajlott busójárás idején közel nyolcvannégy százalékos szobakapacitás-kihasználtságot mértek a magán- és egyéb szálláshelyeken. A busójárás hétvégéje pedig egy főszezoni, augusztus 20-i hosszúhétvége vendégforgalmánál is jelentősen magasabb. Idén például a busójárás legnépszerűbb időszakában,

péntektől vasárnapig a szállodák kihasználtsága jóval meghaladta a kilencven százalékot.

Egy napra is sokan érkeztek a busójárásra

Az eseménysorozat a tavalyinál három százalékkal több, közel ezer vendégéjszakát hozott a város szálláshelyeinek. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint a legjellemzőbbek az egy, illetve három napos foglalások voltak.

A szálláshelyeket, ahogy tavaly, úgy idén is túlnyomó többségükben magyarok töltötték meg, akik legtöbben Budapestről és környékéről, valamint Győr-Moson-Sopron és Csongrád-Csanád vármegyéből érkeztek. A legtöbb külföldit pedig Szlovákiából és Németországból köszönthették, míg a legtávolabbi országból fogadott turista egy egyesült államokbeli vendég volt.

Ezt olvastad már?

Az ország legnagyobb téltemető, tavaszköszöntő eseménye a február 8 és 13 között zajló, nagyszabású hagyományőrző fesztivál, a busójárás. Ebben a cikkünkben hét érdekességet gyűjtöttünk össze róla.

Hét érdekesség Európa egyik leghíresebb farsangi népszokásáról, a busójárásról

Lelépő, fotók: MTÜ

Kapcsolódó