Lelépő
Image default

Elfeledett kincs került vissza méltó helyére, a Gödöllői Királyi Palotába

Visszakerült eredeti helyére, a Gödöllői Királyi Kastély lovardájába Lotz Károly Ménes című képe, ami a második világháború óta egy raktárban állt. 

Évtizedekig állt Lotz alkotása a Magyar Nemzeti Galéria raktárában

Lotz Károly a Ménest 1880-ban festette állami megrendelésre, és eredetileg a kisbéri méntelep nagytermébe szánták. Az elkészült képet Lotz az Országos Képzőművészeti Társulat 1881. tavaszi tárlatán mutatta be a Műcsarnokban, ahol hatalmas sikert aratott.

A kép végül a Gödöllői Királyi Kastély lovardájában találta meg otthonát.

Lotz Károly ménes című kép történetét bemutató tabló szerint a festmény az 1930-as években került a kastélyból a Budai Palotába.

A II. világháború során megsérült, majd a Magyar Nemzeti Galéria raktárába került feltekert állapotban, vakkeret és díszkeret nélkül.

2018 elején sikerült beazonosítani a gödöllői lovarda belsejéről készült archív fénykép és a Lotz Károly születésének 100. évfordulójára 1933-ban készített emlékkiállítás katalógusában lévő fotó segítségével. A restaurálást a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria restaurátorcsapata végezte.

A 21. századi Magyarország szimbóluma

Az alkotás átadásán Vincze Máté hangsúlyozta: a felújított Lotz Károly-kép egy szimbólum is, amely a 21. századi Magyarországot kell, hogy jellemezze. Felidézte, hogy a festmény a 30-as évekig Gödöllőn volt, aztán mostoha körülmények közé került a Nemzeti Galéria raktárába és el is felejtették.

„Nagyon fontos a kulturális kormányzat számára, hogy raktáraink helyett ezek a képek láthatók legyenek, bemutathatók legyenek. És az egész ország részesüljön abból a közkincsből, közgyűjteményi kincsből, amellyel Magyarország rendelkezik.” Ezt fűzte hozzá a közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár.

Lelépő, fotó: MTI és Gödöllői Királyi Kastély Facebook oldala

Kapcsolódó