Lelépő
Image default

Budapest legszebb részein futnak végig az atlétikai világbajnokság maratonistái

A hétvégi maratoni versenyek révén az egész világ láthatja majd Budapest szépségeit az atlétikai világbajnokságot szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója szerint.

„A vb két talán legfontosabb napja következik, hiszen szombaton és vasárnap rendezzük a női és férfi maratont” – mutatott rá Németh Balázs pénteken az M1-en. Hozzátette: ez jó alkalom arra, hogy megmutassuk az egész világnak a magyar fővárost.

Ikonikus látványosságok kerülnek a képernyőre

Az útvonalat úgy jelölték ki, hogy Budapest legszebb részein vezessen.

A Hősök terén lesz a rajt és a cél, a résztvevők lefutnak az Andrássy úton a Duna-partig, majd következik az Akadémia előtti tér. A Lánchíd, az Alagút, az Attila út érintését követően visszafordulnak a Várkert bazár előtt, majd megint Lánchíd és Andrássy út következik. Ez egy tíz kilométeres kör, amelyet négyszer teljesítenek a futók a 2195 méteres felvezető szakasz után.

Útlezárásokra kell számítani, a hőség elkerüli a futókat

Németh Balázs rámutatott: a maraton lebonyolítása némi kényelmetlenséggel jár. Ahogy fogalmazott, ez az ára annak, hogy „megmutassuk magunkat a világnak”.

A rajt reggel hét órakor lesz mindkét napon magyar futókkal, továbbá szurkolói pontokat alakítanak ki. A Hősök terén koncertekre kerül sor, és az Akadémia előtti téren, valamint a Várkert bazárnál is lesznek programok, zene és meglepetések.

„Mivel 9 és 10 óra között beérnek a futók, még nem lesz nagyon meleg” – emelte ki.

A mentők is készülnek

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője közölte, egy komplex mentési terv alapján biztosítják a rendezvény minden elemét.

„Kinn lesznek a mentőautók, a gyalogos elsősegélynyújtók, a speciális ellátóhelyek és ambulanciák. Mindenkit arra kérünk, hogy igyon sok folyadékot, és védje a fejét a közvetlen napsugárzástól. A Hősök futásán pedig csak akkor induljon el, ha egészséges és felkészült rá” – utalt a vasárnapi eseményre. Ennek során bárki futhat közvetlenül a maraton után, pontosan ugyanazon az útvonalon, amelyen a világ legjobbjai is küzdenek az érmekért.

Tudtad?

Az ország bármelyik pontjáról kedvezményes jeggyel utazhatunk az atlétikai világbajnokságra. A látogatók utazását a MÁV-Volán-csoport kedvezményes „VB2023” jeggyel támogatja. A részletekről ebben a cikkünkben lehet olvasni.

Lelépő, fotók: Unsplash

Kapcsolódó