Lelépő
Image default

Hosszú idő után ismét búcsúra várják a híveket a kalákában gyönyörűen megújított Szűz Mária kegyhelyhez

Legalább kétszáz-háromszáz hívő érkezik szombaton a bálványosi Szűz Mária kegyhelyhez a búcsúra, amelyet hosszú kihagyás után ismét megrendeznek az erdélyi helyen. Mindez nem jöhetett volna létre a civilek összefogása nélkül, akiknek köszönhetően a méltatlanul elfeledett kegyhely ismét régi fényében tündököl.

Több éve nem volt már búcsú a bálványosi Szűz Mária kegyhelyen. Tímár Zoltán plébános a Hírmondónak úgy fogalmazott, ennek oka kettős. Egyrészről megrongálódott a kegyhely, másrészről pár esztendeje még nagy népszerűségnek örvendett a bálványosi hotel melletti medveles. A nagyvadak számára kipakolt eledel sok állatot vonzott a kegyhely közvetlen közelébe, emiatt az oda vezető utat lezárták.

A búcsút hagyományosan Szűz Mária királynő ünnepét, vagyis augusztus 22-ét követő vasárnapon tartják, idén azonban szombatra időzítették az eseményt. Augusztus 26-án, szombaton délután négy órakor várják a kegyhelyhez a híveket, ahol ünnepi szentmisét tartanak és megáldják a felújított szobrot is.

Így született újjá a méltatlanul elfeledett Szűz Mária kegyhely

A Bálványos Resort mögött található erdőben egy több mint száz éves Mária-kegyhely bújik meg. Úgy tudni, a zarándokhelyet altorjai Apor Gábor báró építtette még a 19. század elején. A következő évszázadban rengetegen jártak ide imádkozni a csodálatos gyógyulásért, de búcsúkat és elsőáldozásokat is tartottak itt.

Az elmúlt évtizedekében azonban a Mária-szobor is megkopott, az azt körülvevő boltíves építmény pedig kezdett szétesni.

A KEGYHELY PEDIG EZZEL PÁRHUZAMOSAN ELKEZDETT A FELEDÉSBE MERÜLNI.

Volt azonban valaki, aki ezt nem hagyta. Hogy ki volt ő és miként zajlott a munka kezdetben kalákában, ebben a cikkünkben lehet olvasni.

Méltatlanul elfeledett Szűz Mária kegyhely újul meg szorgos kezeknek hála

Lelépő

Kapcsolódó