Lelépő
Image default

Piliscsabán fotózták a brockeni kísértetet

Glória-jelenséget és brockeni kísértetet fotózott Wolf Csaba Piliscsabán. Az egészen különleges és nagyon ritka légköroptikai jelenségről készült fényképsorozatot több Facebook csoportban is megosztották.

Egy legenda táplálja a brockeni kísértet jelenségét

A legenda szerint a hegyek titokzatos világában, ahol a természet ősi erői és az emberi lét között vékony határ húzódik. Azok előtt pedig, akik a csúcsok közelébe merészkednek, egy misztikus jelenség tárul fel. A mítosz szerint ugyanis aki a hegyek között hal meg, az halála előtt még megpillantja a brockeni kísértetet.

A hátborzongató látomás azonban nem csupán a német hegymászók kiváltsága és a misztikus találkozás sem jelzi előre a végzetet.

Mi az a brockeni kísértet valójában?

Az említett „kísértet” egyik alkotóeleme a glória, az antiszoláris pont körüli, színes körekből álló optikai jelenség. A különleges optikai jelenség közepén pedig megjelenik a megfigyelő árnyéka.

Az emberi alak szellemként, sötét alakként vetül oda, a látvány pedig egyszerre felemelő és hátborzongató.

A jelenség kutató szerint az árnyék nem csupán a megfigyelőé lehet, hanem egy nagyobb tárgy vagy hegy vetülete is megjelenhet hirdetve a kiránduló és a természet közötti egyedülálló kapcsolatot.

Ezt olvastad már?

Ritka légköroptikai jelenségben lehetett gyönyörködni január utolsó napjaiban Erdély számos pontján. Az éjszakai égbolton ugyanis a telihold körül látványos holdkoszorú jelent meg. A jelenségről a Transylvanian Photos készített és osztott meg gyönyörű felvételeket.

Látványos égi jelenség ragyogta be az éjszakát Erdélyben – képgalériával

Lelépő, fotók: Wolf Csaba

Kapcsolódó