Lelépő
Image default

11 órán keresztül tartott a mentése annak a magyar turistának, akik a Bihar-hegység legszebb vízeséséről zuhant le

A Bihar-hegység lenyűgöző és vonzó úticél, a túrázóknak mindig elővigyázatosnak kell lenniük, és megfelelően fel kell készülniük a kihívásokkal teli terepviszonyokra. Az elmúlt napok mentési akciói is jól mutatják, hogy a természet szépsége mellett a veszélyeket sem szabad alábecsülni. Legutóbb egy magyar túrázót kellett menteni a Bohodei vízeséstől.

Emberfeletti küzdelem során sikerült kimenteniük a bajbajutott, sérült magyar túrázót

Egy magyar turista drámai balesetet szenvedett a romániai Bihar-hegységben, amikor a Săritoarea Bohodei vízesés meredek szikláiról lezuhant. A nehezen megközelíthető terepen a mentőegységeknek 11 órába telt, mire sikerült kimenteniük.

A férfi súlyosan megsérült, és azonnal kórházba szállították

– írta bihari hegyimentőkre hivatkozva a  Digi24.

A hatóságok szerint a mentőakció elhúzódását elsősorban a terület nehéz megközelíthetősége okozta. A mentésben részt vevőknek zord terepen és kidőlt fákon keresztül kellett átverekedniük magukat, hogy elérjék a sérült turistát. A hordágy kiemelése és a férfi rögzítése különösen nagy kihívást jelentett a csapat számára.

Miután sikerült stabilizálni a sérültet, azonnal kórházba szállították.

Az elmúlt 24 órában összesen 23 embert mentettek ki a romániai hegyekből, közülük kilencen orvosi ellátásra szorultak, ami jól mutatja a hegység veszélyességét és a túrázók körében egyre növekvő balesetek számát.

A Bihar-hegység

A Bihar-hegység, amely az Erdélyi-szigethegység része, lenyűgöző természeti szépségekkel és változatos tájjal várja az odalátogatókat. A hegység Románia nyugati részén található, és számos turistát vonz éves szinten.

A terület egyik legismertebb természeti képződménye a Bohodei vízesés,

amelynek magassága eléri a 80 métert, és lélegzetelállító látványt nyújt a látogatóknak.

A Bihar-hegység gazdag flórával és faunával rendelkezik, erdőségeiben medvék, farkasok és hiúzok élnek. A hegység számos túraútvonalat kínál a természet kedvelőinek, kezdve a könnyebb, családok számára is ideális sétáktól egészen a kihívást jelentő, többnapos túrákig.

A régió különleges barlangrendszerekkel is büszkélkedhet, mint például a Szkerisórai-jégbarlang és a Medve-barlang, melyek különleges természeti kincseket rejtenek. Emellett a Bihar-hegység termálforrásairól is híres, amelyek pihenésre és gyógyulásra egyaránt kiváló lehetőséget nyújtanak.

Lelépő, Fotók: Salvamont Salvaspeo Bihor

Kapcsolódó