Lelépő
Image default

Visszatért Badacsonylábdihegyre az első barázdabillegető a teleléséből

Újabb csodálatos madárfaj első példánya tért vissza hazánkba a teleléséből. Badacsonylábdihegynél már barázdabillegetőt is megfigyelhetünk.

„Ma reggelre megérkezett az első barázdabillegető Badacsonylábdihegyre. Itt van vége a télnek” – adta hírül Somogyi László. A balatoni túravezető a gyönyörű madárról egy fényképet is tudott készíteni. A Lelépő hivatalos Facebook csoportjában megosztott felvételen jól látható, hogy a madár egy háztetőre szállt le, hogy onnan gyönyörködjön a tájban.

A barázdabillegetőről

Eurázsiai elterjedésű faj, hazánkban mindenütt megtalálható, általánosan elterjedt énekesmadarunk a barázdabillegető. Főleg rovarevő, de csigákkal is táplálkozik. Fiókáit vízhez kötődő ízeltlábúakkal, legyekkel, szúnyogokkal, hernyókkal eteti.

A hazai állomány rövidtávú vonuló, a fagyok beálltával délebbre húzódik, de az idő enyhülésekor hamar megjelenik. Ősszel nagyobb, több százas csapatokba is verődhet.

Megtelepedését elősegíthetjük az úgynevezett C-típusú mesterséges odú kihelyezésével.

Illusztráció

A barázdabillegető szaporodásáról

Gyakran költ kertekben, épületeken. Fészkelőhelyét tekintve rendkívül alkalmazkodóképes, a fészek fedettségéhez viszont többnyire ragaszkodik, ezen kívül kedveli a vízpart közelségét is. A fészek építését többnyire a tojó végzi, a hím az alapanyag szállításában segít.

A fészek anyaga nagyon változatos, szinte bármit felhasznál, amit megfelelőnek talál.

Fotó: Illusztráció, DKA

Sokszor találhatunk a fészekben mesterséges anyagokat is. A belsejét mindig puha tollakkal, szőrökkel, szöszökkel béleli. Fészekalja öt-hat tojásból áll, a kotlásban a hím is segít. Évente két-három fészekaljat nevel.

Ezt olvastad már?

A néphit szerint, ha Zsuzsanna napján (február 19-én) megszólal a mezei pacsirta, akkor már közeleg a tavasz. Az egyik nemzeti parkunkban azonban a jeles napot sem várták meg a madarak és már február 10-én felhangzott a pacsirtaszó.

Már javában dalolnak a pacsirták ebben a varázslatos nemzeti parkunkban

Lelépő

Kapcsolódó