Lelépő
Image default

Csodálatos égi jelenségről készített látványos felvételt a magyar asztrofotós Egernél

A tulipán-ködöt sikerült lencsevégre kapnia július 23-án, Egernél, a Hajdúhegyen Czigány Péternek. A felvételt az észleles.hu weboldalon tette közzé.

„A tulipán-köd a hattyú régióban található, főként Ha és részben OIII gázokból áll” – írta a fotójához Czigány Péter. Úgy tudni, az emissziós ködöket tartalmazó objektum hetven fényév átmérőjű és nagyjából nyolcezer fényévre van tőlünk. A tejút egyik ködökben és csillagokban bővelkedő területén bújik meg. Ezt sikerült megörökítenie július 23-án, a Hajdúhegyen.

Az égi jelenség nevét a formájáról kapta, hiszen valóban egy tulipánhoz hasonlít.

Tulipán-köd a profiknak, Perseidák az a lelkes csillagkedvelőknek

Bár a tulipán-köd szabad szemmel nem látható, a hullócsillagokban bárki gyönyörködhet akár már most is. Megérkeztek ugyanis Szent Lőrinc első könnyei. A Perseidák meteorraj a Perszeusz csillagképről kapta a nevét, mivel a hullócsillagok úgy tűnik, az égboltnak erről a részéről hullanak alá, ha a Földről figyeljük meg. A látvány akkor tetőzik, amikor a Föld áthalad a Swift-Tuttle üstökös által hátrahagyott törmeléken.

AHOGY EZEK AZ APRÓ RÉSZECSKÉK BELÉPNEK A LÉGKÖRÜNKBE, ELÉGNEK, ÉS FÉNYCSÍKOKAT HOZNAK LÉTRE.

A Perseidák jellemzően augusztus közepe táján tetőznek, de már június végétől láthatóak az előfutárai a sötét, tiszta égbolton.

Nyár közepén a tulipán-köd és a Perseidák mellett a tejút is meseszép látvánnyal örvendeztet meg bennünket. Korábban a Hortobágyon készített Bella László, amelyen az Aurora Borealis találkozik a tejúttal és a puszta ikonikus látképével. Megosztottunk egy zseniális felvételt arról is, hogyan ragyogott fel a tejút a Mátra felett és egy képgalériával szemléltettük, milyen varázslatos a nyári éjszaka a Madarasi Hargitán. Somogyi László pedig a Balaton felett örökítette meg a tejutat.

Ilyen meseszép a tejút, ha a Balaton fölött ragyog fel

Lelépő

Kapcsolódó