Lelépő
Image default

Olyan képeket láthatunk a sarki fényről, amihez foghatót magyar fotósok talán még nem is készítettek

Megnyílt a Csillag-Képek 2023 Országos Asztrofotó Kiállítás a Magyar Természettudományi Múzeumban. A tárlat hatvan magyar asztrofotós száz különleges felvételét mutatja be.

Ismét megtekinthető lesz az elmúlt egy év száz legszebb magyar asztrofotója a Magyar Természettudományi Múzeumban. A kiállítás a Föld tájait az égbolttal együtt ábrázoló asztrotájképektől a Naprendszeren át a távoli galaxisokig kalauzolja az érdeklődőket.

A száz kiállított fotót egy szakmai zsűri választotta ki, valamennyi kép az elmúlt egy évben készült.

Három kategória, száz lélegzetelállító asztrofotó

Ahogyan az az elmúlt években már megszokott volt, a kiállítás három fő témakor köré szerveződik. A tárlaton asztrotájképek mellett a Naprendszerreől és távoli csillagokról, galaxisokról is láthatunk fotókat.

A lakóhelyünkhöz legközelebbi eső témakör az asztrotájképeké. Számos fotón a Föld is megjelenik a kompozícióban, de akad olyan felvétel is, ahol csak a hűlt helye, vagyis árnyéka látszik.

A második kategória a Naprendszeré, itt a Nap és a Hold mellett a bolygók és az üstökösök kerülnek a középpontba. A szervezők ráadásul idén külön figyelmet fordítanak

aktív központi csillagunk izgalmas pillanataira.

A harmadik, egyben legmesszebb kalauzoló témakör a csillagoké, csillagködöké és galaxisoké, azaz a mélyűr világa. Az Infostart úgy tudja, ebben az évben az egyik aktív galaxisról készült újszerű fotó az egész tárlat egyik ékköve, valamint látványos ködösségekről készült felvételeken bárki megismerheti a képfeldolgozás egyik színpompás újítását.

Úgy tudni, a kiállítást jövő tavaszig lehet megtekinteni a Magyar Természettudományi Múzeum kupolatermében.

Lelépő, fotók: Magyar Asztrofotósok

Kapcsolódó