Egy egészen különleges, alpesi ízvilágú sajt nyerte el az év legjobbjának járó címet a 11. Magyar Sajtmustrán, Etyeken. A győztes végül a Hegedűs Sajtműhely terméke lett.
Az Etyeken rendezett tizenegyedik sajtmustrán százhatvanegy sajtot bírált a szakmai zsűri. Ennek eredményeként négy arany, tizenkilenc ezüst és húsz bronz minősítést osztottak ki. Az eseményen megválasztották az ország legjobb sajtját is. Az Év sajtja címet a szintén etyeki Hegedűs sajtműhely kapta meg
huszonnégy hónapon át érlelt Hegedűs sajtjával.
A díjnyertes sajt a 2008 óta működő műhely legkülönlegesebb terméke. Úgynevezett francia eredetű, „comté” alpesi sajt, ízvilága édeskés. Nyers, pasztőrözött tejből készítik. A Hegedűs Sajtműhely weboldalán található leírása szerint
négyszáz liter tejből mindössze egy negyven kilós sajtkorong lesz.
Átlagos érlelési ideje egy év.
A sajtműhely az érlelt sajtokra specializálódott, melyek készítéséhez a Magyarországon fellelhető legjobb minőségű tehéntejet szerzik be. Emellett kiváló minőségű baktériumkultúrákat és oltóenzimet használnak.
A 11. Magyar Sajtmustrán a Hegedűs sajton kívül szintén arany minősítést kapott a Tolbán Sajtmanufaktúra, a Kriskó Sajtműhely, a Sajtár Manufaktúra és a Maszlik Családi Gazdaság is.
Mint ismert, a Magyar Sajtkészítők Egyesülete 2013 óta szervezi meg minden évben a Magyar Sajtmustrát, ami a hazai kisüzemi és kézműves sajtkészítők legnagyobb megmérettetése.
Ezt olvastad már?
Aranyérmet kapott a Vászolyi Sajtmanufaktúra a „sajtok Bocuse D’Or”-jaként számon tartott Mondial du Fromage versenyen. A francia és nemzetközi szakemberekből álló zsűri második alkalommal ítélte oda a fődíjat a vászolyi sajtműhelynek.
Magyar sajt nyert aranyérmet a világ egyik legrangosabb versenyén
Lelépő, Fotók: Hegedűs Sajtműhely Facebook oldala