Lelépő
Image default

Itt eredhetsz utána a királynék, királyok és kancellárok titkainak

Egy vezetett, de ingyenes séta során hullik le a lepel Veszprém ikonikus helyszíneinek és szereplőinek minden tiktáról. 
 
A veszprémi püspökséghez fűződik a királynék koronázási joga: egészen az utolsó magyar király és királyné koronázásig, 1916. december végéig a veszprémi püspöknek volt joga a királynékat koronázni.
 
A királynéi udvartartást is a veszprémi püspök vezette, ő volt a királyné kancellárja.
 
 
Veszprémi várnegyedtől nyugatra húzódó festői Betekints-völgyben találhatjuk Magyarország egyik legrégibb szerzetesi intézményének, a veszprémvölgyi apácamonostornak a maradványait. A hagyomány szerint Gizella királyné a monostorban lakókkal együtt hímezte azt a miseruhát, amelyet később koronázási palásttá alakítottak át.
 
Kapcsolódva a Veszprémben lévő királynéi és az egyházi birtokokhoz további középkori szerzetesi kolostor és egyházi iskola illetve a 19. században híres leányiskolák nyíltak meg a város több pontján. 
 
Ezek alapításában is fontos szerepet játszott a királyné koronázó veszprémi püspök.
 
A tematikus sétán megismerhetjük ezeket a kiemelkedő jelentőségű helyszíneket és személyeket így egy élő történelemóra során elevenedik meg a város ezeréves múltja.
 
A program erősen ajánlott a történelmi anekdoták szerelmeseinek.
 
A két órás séta a Jezsuita templom elöl indul és a Séd patak mentén halad el, érinti a Benedek-hegyet, a Várhegyet, hogy aztán az Óváros téren érjen véget. A sétán való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, a  részvételi szándékot az info@veszpreminfo.hu e-mail címen szükséges jelezni.
 
lelépő.hu, fotók: Visit Veszprém

Kapcsolódó