Lelépő
Image default

Két ütemben újul meg a legendás Meszleny-kastély, amire tényleg igaz, hogy a hamvaiból támadhat fel

Ahogyan azt a Lelépő is megírta, szívfacsaró látvány most, de újjászülethet Velence legszebb kastélya, kulturális központot alakítanak ki ugyanis a romos Meszleny-kastélyból.

Még januárban megírtuk, hogy a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány az épület külső-belső helyreállítására tett közzé felhívást a közbeszerzes.hu-n. Az épületet és az egykori park területének egy részét 2020-ban vásárolta meg a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola. Az Építészfórum szerint a beruházás két ütemben valósul majd meg.

Ilyen most

Így zajlik majd a munka két ütemben

Az I. ütemben kell sort keríteni a 0. ütem befejező munkálataira, mint például a toronyépület sarkainak szerkezeti megerősítésére, az építési törmelék elszállítására, a lapostetős épület elbontására, valamint a gomba- és rovarvédelem befejezésére. Az I. ütembe tartozik továbbá

a kastélyépület teljes körű műemléki felújítása

az építészeti és műszaki kiviteli tervdokumentáció alapján, egészen a befejező munkákig. A pincefolyosó boltozatának helyreállítása és a pince bejáratának kialakítása.

A tervezési területen belül el kell végezni a durva tereprendezést, a Tábor utca felőli szakaszon a végleges kerítés megépítését. Már ebben az ütemben megkezdődik az épület közvetlen környezetének alakítása, egyebek mellett az ásott kút és a díszmedence előkészítése. A telken belül 14+1 akadálymentes új parkoló kialakítására is sor fog kerülni zúzottkő burkolattal. Szintén az I. ütem feladatai közé tartozik a tervezési terület teljes közművesítése.

A II. ütemben épül majd meg a 442,8 négyzetméter hasznos alapterületű új fogadóépület. Ennek része lesz a fogyasztótér recepciós pulttal, a bárpult, a konyha és személyzeti helyiségek, a mosdók és WC-k, a külső tárolók és a külső gépészeti tér. Ekkor készül el

a díszmedence, a zúzottkő burkolatú út a gyalogosforgalom számára, illetve a játszótér.

Sor kerül továbbá a gyepesítésre és a kerti bútorok telepítésére is.

A Meszleny-kastély múltjáról és remélhető szebb jövőjéről

Mint ismert, a velencei Meszleny-kastély (sok helyütt Meszlényi-kastély) az 1700-as években épült barokk stílusban. Egészen 1945-ig a környék egykor legnagyobb birtokosának számító, a Velencén is több kastéllyal rendelkező Meszleny család tulajdonában állt, a második világháború után államosították.

Húsz éven át gyógypedagógiai intézetként működött, majd a Vörösmarty Termelőszövetkezethez került,

a TSZ konyhája üzemelt benne. Az évek alatt folyamatosan romlott az épület állapota, miután 1992-ben magántulajdonba került, megkezdődött a felújítása és a bővítése, ám a munkálatok félbemaradtak.

2020 őszén a kastélyt megvásárolta a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola, amely a FEOL akkori cikke szerint „vízi tematikájú kulturális létesítmény” kialakítását tervezi az épület átalakításával. Az így létrejövő csarnok a víz és az ember kapcsolatát mutatná be.

Lelépő, fotók: L. Simon László és DEKON építésziroda

Kapcsolódó