Lelépő
Image default

Extrém útvonalon, alapesetben járatlan ösvényeken halad az idei év legizgalmasabb bükki túrája

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 2024. január 27-én tizennegyedik alkalommal rendezi meg a „Transzbükki Átkelést”. A huszonöt kilométeres terepi tanulmányút során ezúttal Mályinka és Miskolc között szelik át a túrázók a Bükköt.

Elképesztő izgalmakat ígér az idei Transzbükki Átkelés

Hagyományos, egész napos szakvezetéses túránkon szabadon nem látogatható, fokozottan védett területeket is útba ejtenek. Közben a természetvédelem munkatársai és meghívott szakértők mutatják be a Bükki Nemzeti Park természeti és kulturális értékeit, a természetvédelmi kezelés érdekes tevékenységeit.

Az idei túrán egy korábban még nem járt környéket mutatnak be a szakemberek.

A Csondró-völgy, az Odvas-kő és a Kis-fennsík sziklavilágát veszik célba a kirándulók.

A teljes útvonal fele fokozottan védett területen halad. A kilátópontokról tiszta időben akár a Tátráig is el lehet látni, de barlangok mélyébe is betekintenek az érdeklődők.

Pazar az útvonal, de embert próbáló

Az érdeklődőknek kifejezetten nehéz túrára érdemes készülniük, remélhetőleg havas terepen. A 25 kilométeres táv megtétele közben 800 méternyi szintkülönbséget kell leküzdeni. Az átkelés során nemcsak jelzett turistaúton,

időnként extrém (meredek sziklás, saras) terepen is közlekednek majd a résztvevők.

A Bükki Nemzeti Park munkatársai ezért felhívják a figyelmet arra, hogy a Transzbükki Átkelésre túratapasztalattal, jó erőnléttel rendelkezők induljanak és fokozottan ügyeljenek a megfelelő túraöltözetre.

Az Transzbükki Átkelés Mályinkáról indul, majd a Csondró-völgyön vezet keresztül az Odvas-kőig. Elhaladd a  Látó-köveknél és a Szentléleki Pálos kolostorromnál, Érinti a Köpüs-követ,, az Aranylépcsőt, valamint Csókást is. Udvar-kő után következhet Szeleta-zsomboly, majd a Szeleta-barlang, míg végül a kirándulók a Szeleta Parkba érkezhetnek meg tizennyolc óra körül.

További információk ide kattintva érhetők el.

Ezt olvastad már? Itt lesz a Transzbükki Átkelés végállomása

Nyolc évnyi várakozás után ma megnyit a Bükk legújabb látogatóközpontja

Lelépő, fotók: Bükki Nemzeti Park Igazgatósága

Kapcsolódó