Lelépő
Image default

Top négy bor a húsvéti sonka mellé

A húsvéti asztal egyik nélkülözhetetlen eleme a húsvéti sonka, melyet különböző köretek és fogások kísérnek. Annak érdekében, hogy ez az étel valóban kiemelkedő élménnyé váljon, érdemes egy jó bort társítani mellé.

A megfelelő borválasztással nem csak kihangsúlyozhatjuk az ételt, de még gazdagabbá is tehetjük az ízélményt. Ehhez ajánl most Lisztes Ivett, az N28 sommelier-je négy kiváló tételt.

„A húsvéti sonka egy olyan étel, amely könnyen párosítható különböző borokkal. A legfontosabb szempont azonban az, hogy a bor íze kiegészítse és kiemelje a sonka gazdag, sós ízét.” – magyarázza Lisztes Ivett. Hozzáteszi, a húsvéti sonka mellé választott bor függ a személyes preferenciáktól és az ételekhez szokásos kísérőktől is.

Ezeket a borokat válaszd a húsvéti sonka mellé

A húsvéti sonka mellé a szakértő szerint ideális választás lehet egy könnyű, száraz vagy félszáraz fehérbor, amely frissességet és savasságot kölcsönöz az ételnek.

1. Csetvei Juhfark 2020

Karcos bor, amely illatában intenzíven citrusos és zöldfűszeres, a kortyban pedig megjelenik a vulkanikus talaj tüzes ásványossága. Ez a tulajdonsága az, ami kiváló kísérővé teszi a füstös húsok mellé.

2. Holdvölgy Vision Cuvée 2019

Precíz, tokaji száraz birtokválogatás, eleganciával és lendülettel. Határozott illatában fehérhúsú őszibarack, fűszerekkel meghintett birsalma és spanyol sárgadinnye köszön vissza. Az ízképet barackos fővonal hangsúlyozza, melyet változatos gyümölcsösség és hordós jegyek kísérnek. Lecsengésében mézes és gyümölcsolajos élmény fogad, mely aztán hosszan velünk is marad a kortyban. A tétel egyértelmű feszessége és ereje híven tükrözi a Tokaji borvidék sokszínűségét.

3. Liskar Txiki Garnacha Tinto 2021

„Baszk nyelven a txiki a kicsit jelenti, amely a bor rövid érlelésére utal és a könnyedségére. Jóivású fűszeres és fekete gyümölcsökben gazdag vörösbor, amellyel könnyen meg lehet szerettetni a fogyasztókkal a száraz vörösborokat” – magyarázza Lisztes Ivett.

4. Barta Pince Tokaji Furmint Magnum pezsgő

A húsvéti sonka kapcsán egy igen intenzív aromáról beszélhetünk. Sokan gondolják, hogy nincs olyan bor, ami önmagában képes tartani vele a lépést. Itt jönnek a képbe a gyöngyöző csodás pezsgők és habzóborok. A szakértő úgy véli, a buborékos nedű ellenpólusként jut érvényre a sonka kóstolásakor, amikor az ital tűzijátékszerű pezsgő-játéka izgalmas kontrasztot teremt a füstös ízekkel. A Barta Pince Tokaji Furmint Magnumja önmagában is kuriózum, hiszen a pincénél pezsgőt csak az e szempontból egyértelműen kiemelkedő évjáratokban készítenek.

Bármilyen ital is legyen a preferencialistátok élén, az ünnep meghitt pillanataiban koccintsatok családotokra, barátaitokra és arra, hogy a legfontosabb hogy legyen kivel koccintanotok!

Lelépő

Kapcsolódó