Lelépő
Image default

Már a búbosbankák is visszatértek és belakták élőhelyüket a csodás nemzeti parkunkban

Visszatértek a búbosbankák a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti részterületére – olvasható a weboldalukon. A nemzeti park munkatársai március 12-én látták az első példányokat a Sóstói Állattartóteleptől északra fekvő gyepeken és kisparcellás szántókon.

A búbosbankákról

A Körös-Maros Nemzeti Park leírása szerint a madarat a népnyelv büdös bankának, szurtos dudunak, vagy fostos bugybókának is hívja. Ennek oka, hogy a fiókák veszélyérzet esetén bűzös ürüléket juttatnak vélt, vagy valós támadójukra. A búbosbankának összesen hat alfaja ismert.

Az Európában fészkelők többsége vonuló. Afrikában, a Szaharától délre telelnek. Már márciusban megjelennek hazánkban, de az állomány zöme áprilisban érkezik meg.

A nemzeti park megjegyzi, a búbosbanka a fákkal, fasorokkal tarkított, nyílt alföldi térségeket kedveli. A talajfelszínen és a laza talajban hosszú, enyhén lefelé ívelt csőrével kutat táplálék után. A föld alatt élő rovarokkal táplálkozik, emiatt mozaikos és csupasz talajfelszíneket igényel.

Nem véletlenül szeretik a Körös-Maros Nemzeti Parkot

A rigónál nagyobb, tarka tollruhájú madár. Fején jellegzetes, sugarasan felmereszthető tollbóbitát visel, amely nyugalmi állapotban a tarkóra simul. Röpte lepkeszerűen hullámzó. Fészkelési időszaka március végétől augusztus közepéig tart. Jellegzetes hangját április közepétől június végéig hallhatjuk.

A Körös-Maros Nemzeti Park szerint előszeretettel fészkel fás legelőkön, állattartótelepek közelében. Harkályok odúit szívesen elfoglalja, de kidőlt, korhadt fák üregeiben, kőrakásokban, üregekben bárhol költhet, akár a talajszinten is. A tojó öt-tíz tojást rak, a fiókák etetésében mindkét szülő részt vesz. Szeptemberre az állomány nagy része elvonul az afrikai telelőhelyekre.

Lelépő, fotók: Balla Tihamér, Schneider Viktor

Kapcsolódó