Lelépő
Image default

Egyetlen hétvégén feltárulnak a Tihanyi Bencés Apátság szerzetesi kriptájának titkai

A Tihanyi Bencés Apátság altemplomában található az országszerte ismert királyi kripta, ahol I. András király és Dávid herceg alussza örök álmát. Azt azonban már kevesen tudják, hogy van a meseszép apátság falai között egy másik temetkezési hely, ami évente csupán két napon látogatható. Az apátsági szerzetesi kripta csapóajtója ismét felnyílik.

Évente csak két napon látható a különleges kripta

A szerzetesi kripta a 18. században épült ki, hiszen a török megszállást követően az 1719-ben tértek vissza a bencések Tihanyba. A temetkezési hely a templomtér alatt húzódik és hasonló nagyságú, mint az apátság liturgikus tere.

Azok a szerzetesek helyezték el itt végső nyugalomra, akik 1719 és az 1930-as évek között hunytak el.

A szerzetesek mellett itt nyugszik az a Stuloff Sebestyén is, aki a templom oltárainak és fa berendezési tárgyainak egy részét készítette.

Egy csapóajtó visz le a kriptába

Kalandfilmbe illő módon lehet megközelíteni az apátság szerzetesi kriptáját. Az oltár előtt található ugyanis egy lejárat, amely évente csak egyetlen hétvégére nyílik fel. A szerzetesi kriptában található sírhelyek gazdagon díszítettek, a feliratok és a motívumvilág 2014-ben esett át egy restaurálási munkán.

Ezeken ma már jól láthatók, milyen különleges módokon rövidítették le a szerzetesek neveit és titulusait, hogy azokból a lehető legtöbb adat ráférhessen a sírhelyet jelölő táblákra. De érdekesség az is, hogy a klasszikus arab számok helyett például az augusztus 4-én elhunyt szerzetes halálának napját egy félig leírt nyolcas számjeggyel jelölték.

Ismét megtekinthető lesz a szerzetesek temetkezési helye

A XXI. Tihanyi Gardália hétvégéjén a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum látogatói útvonalán megtekinthető lesz az apátsági templom alatti 18. századi szerzetesi kripta. A temetkezési hely rejtelmeiről a múzeum kollégái egész nap a helyszínen tájékoztatják az érdeklődőket.

A szerzetesi kripták november 18-án 10 és 17 óra, valamint november 19-én 11.15 és 16 óra között lesznek megtekinthetők.

Lelépő, fotó: Múzeumok éjszakája, Digitális Képarchívum

Kapcsolódó