Lelépő
Image default

Ilyen gyönyörűlett a helyreállítás után az ország legjobb állapotban megmaradt középkori vára

Átadták a helyreállított boldogkői várat. A beruházás közel 650 millió forintból valósult meg, az összegből felújították és az eredeti állapotra visszaállították a vár belső részét, valamint épült egy csodálatos látogatóközpont is.

A boldogkői várról

A boldogkői vár a Boldogkőváralja sziklaszirtjén áll és feltehetően legkorábbi részét a tatárjárás után építették, később a Szapolyai-családhoz került. Fontos szerepe volt a török hódoltság ideje alatt és a kuruc időkben is. A Rákóczi-szabadságharc kitörése előtt lakhatatlanná tették a császáriak, a 18. században pedig a jezsuiták használták gabonaraktárként.

MA IS AZ EGYIK LEGJOBB ÁLLAPOTBAN FENNMARADT KÖZÉPKORI VÁRAINK KÖZÉ TARTOZIK.

Látványos eleme az alsó udvar falán futó gyilokjáró és a megfigyelőbástya helyén kialakított kilátóhely, ahonnan igazán Instagram-barát fotók készíthetők.

641 millió forintot költöttek a várra

Mint ismert, a vár a „Zempléni és abaúji várak fejlesztése” program részeként újult meg. A projektre a sátoraljaújhelyi és a sárospataki várral együtt 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás nyert el a felújítást végző konzorcium. A Boldogkői várra 641 millió forintot költöttek.

A boldogkői Alsóvárban, a pinceterekben új kiállítóterek nyíltak meg. A Felsővár Palotaépülete nagyléptékű belső átalakítással visszanyerte eredeti, középkori térszerkezetét, annak földszintjén és emeletén is új kiállítások nyíltak. Emellett elkészült egy hétnyelvű, tizennégy állomásból álló applikáció is, az idegenvezető alkalmazáson keresztül – a tárlatok mellett – bemutatják a több mint hétszáz éves vár egykori lakóinak életkörülményeit, hétköznapjait.

Az átadáson Navracsis Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter úgy fogalmazott: a versenyképességet szolgálja a középkori kastélyok és várak felújítása. Kiemelte azt is, hogy a sokak által feledésre ítélt, poros és romos emlékek sorra nyílnak újra, ezzel nyújtanak szórakozást, kultúrát és művelődési lehetőséget a látogatóknak. Úgy véli, a műemlék felújításával maga a térség is új életre kel.

Lelépő, fotók: Navracsics Tibor Facebook oldala és MTI/Vajda János

Kapcsolódó