Lelépő
Image default

Hazánkban költőfajként már eltűnt csodálatos vízimadár bukkant fel a Dél-Alföld több pontján

A hazánkból már költőfajként eltűnt tavi cankó az elmúlt hetekben rendszeresen megfigyelhető volt a Dél-Alföld szikes tavain és halastavain – jelentette be weboldalán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A szervezet tájékoztatása szerint a vízimadarat a szegedi Fehér-tavon, a tömörkényi Csaj-tavon és a pusztaszeri szikeseken tudták megfigyelni.

A tavi cankóról

Az MME leírása szerint az ázsiai sztyepptavak fészkelő madara ez a kisméretű, kecses cankófajunk. Szibérián keresztül a Távol-Keletig elterjedt.

Szikes tavak, mocsarak partján költ.

Március végén és április jelenik meg az alföldi szikes tavakon, illetve halastavaink lecsapolt tóegységein. Sokszor egy-két madár mutatkozik csak, de időnként kisebb-nagyobb csapatokban figyelhető meg. A szegedi Fehér-tó jelenleg lecsapolás alatt álló tavain is megfigyelhették a madártani egyesület tagjai az elmúlt napokban.

Magyarországon rendszeresen költött a múlt század közepéig, ez volt a legnyugatibb ismert költőhelye a fajnak. Úgy tudni, a legjelentősebb költőhelye a Pest megyei Ürbőpuszta volt. Itt Vönöczki-Schenk Jakab, az MME neves ornitológusua feljegyzése szerint 5-6 kilométer átmérőjű területen nem volt ritka az ötven-hatvan pár sem.

Sajnos a gátlástalan tojásgyűjtés felmorzsolta itt még stabil állományát.

Közel hetven éve nem költött hazánkban

Dr. Tokody Béla, az MME szakértője szerint a tavi cankó utolsó bizonyított költése 1958-ben történt, szintén Ürbőpusztán. Röviddel ezután a budapesti állatkert egyik beszállítója, engedéllyel, egy rakás partimadár tojást szállított az állatkert keltető házába. A tojások kikeltek és ott bukkantak az utolsó fészkelő tavi cankó bizonyítékára:

egy fiatal tavi cankó is volt a kikeltett madarak között.

„Szerencsére rendszeresen látható vonuláson a faj, sokak kedvenc parti madara, kecses csőrével, nászruhában finoman pöttyözött tollazatával feltűnő jelenség” – hangsúlyozza a madártani szakértő. Hozzáteszi, március-áprilisban illetve július-szeptember között lehet látni kisebb-nagyobb csapatokban, de sajnos fészkelő tavi cankó látványáért már Ázsiáig kell utaznunk.

Lelépő, fotók: Mészáros Csaba, MME

Kapcsolódó