Lelépő
Image default

A sport lendíti fel a tavaszi Balatont

A nyúlfutamra akár kutyájukat is „benevezhetik” a gyerekek.
 
A húsvétkor jelentősen megnövekedik a turisták száma a Balatonon, ebben az időszakban szinte minden településen szerveznek olyan eseményt, amely miatt a kora tavaszi időszakban is érdemes a Balatonra utazni. Húsvét környékén már számos sportversenyt is szerveznek a Balaton körül, amelyeknek köszönhetően megtelnek a környező szállások is. Főként a futók és a kerékpárosok hada lepi el ilyenkor a Balatont.
 
Ők azok, akik a téli bezártság után,  mihamarabb a friss levegőn szeretnék kipróbálni magukat. Ezzel párhuzamosan számos kulináris és kulturális eseményt is tartanak a régióban, de nagyszabású,  ingyenes családi programból még lehetne több – nyilatkozta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.
 
Jó példák már vannak
Az ilyen több ezer turistát megmozgató „crossover” eseményre, ahol a profi sport találkozik a minőségi kulinaritással és családi programok kínálatával jó példa a siófoki Tojás-, és nyúlfutam, amelyet a Balatuning Egyesület szervez  húsvét vasárnapján. Ezen a családi futóversenyen a profik mellett, a legkisebbek akár kerékpárral (max 16-os méret), görkorival vagy rollerrel (nem elektromos!) kísérhetik szüleiket a futás során. Sőt, a lurkók, akár kutyájukat is „benevezhetik” a jó hangulatú megmérettettésre. A résztvevők a verseny végén energiapótlásként igazi húsvéti fogásokat kóstolhatnak majd.
Ez lesz a VI. nyúlfutam
Hat éve futnak ilyentájt kicsik és nagyok a siófoki Fő téren, ez a Balatuning Egyesület legkedveltebb rendezvénye a Mikulásfutás és a Tökfutás mellett. „A Tojás-, és nyúlfutamot mindig az ünnep vasárnapján tartjuk, ebéd előtt, hogy mindenki egy kis mozgással indítsa a napot – mondja Molnár Éva, a futóverseny kitalálója és az egyesület elnöke. – Reggel 8-kor kezdjük építeni a nevezési irodát, 9-től pedig már érkeznek is a futók. Izgalmas esemény, ahol lemodellezünk egy profi versenyt, de persze mindez teljesen amatőröknek szól.” – mondta a szervező.
 
Ide akár bringával is érkezhetnek a lurkók
„A résztvevő szülők és gyerekek nevezéssel, bemelegítéssel kezdenek, majd elindul a futás 1500-2000 méteres távon. A cél a mozgás örömének megtapasztalása, a közösségi élmény átélése, a élcsoportunk ezért is elsősorban a kisgyermekes családok. A távválasztásnál is ez volt az elsődleges szempont, hogy mindenki teljesíthesse, vagy, ha a gyerekeknek mégis sok egy kicsit, akkor jöhetnek rollerrel, bicajjal, görkorcsolyával, az idősebbek pedig akár végig is sétálhatják a távot, vagy aki szeretne, nordic walkingozhat is.” – tette hozzá Molnár Éva.
Füred Kapitány is ott lesz
 
A futáshoz szorosan kapcsolódó esemény immár három éve a tojásevő verseny. A futam végén, ha már mindenki célba ért, kezdődik a tojáskirály választás, női és férfi kategóriában. A feladat: ki kebelez be hamarabb öt darab felszeletelt főtt tojást? Hogy ebből se maradjanak ki a kisebbek, van tojáskirálylány és királyfi választás is, az ő feladatuk a tojáspucolás.
 
A futóverseny zárásaként az összes résztvevőt megvendégelik a húsvéti büfében sonkával, tojással, kaláccsal és tormával, na meg persze egy pohár innivalóval, hogy pótolják a felhasznált energiát. A tombolán a támogatók által felajánlott ajándékokat nyerhetik meg a még szerencsésebbek.
 
 
Idén például a balatoni mesehős, Füred Kapitány kincsvadászatainak szervezői is csatlakoznak az akcióhoz. A turisztikai mesehős jóvoltából olyan ajándékokat is kapnak a gyerekek, amelyeknek köszönhetően másnap is kedvet kaphatnak egy nagyobb kiránduláshoz, hogy felfedezzék a Balaton rejtett kincseit.
 
lelépő.hu

Kapcsolódó