Lelépő
Image default

Egymilliárd forintból fejlesztik a Feszty-körképnek otthont adó épület energetikáját

Uniós támogatással, egymilliárdos fejlesztés keretében korszerűsítik az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark rotundájának energetikai rendszerét. A Feszty-körképnek is helyet adó épület hűtését és fűtését a jövőben jelentős részben megújuló forrásból fedezik majd.
 
Az egymilliárd forintos beruházásra azt követően kerül sor, hogy a rotunda 1980-as években elkészült gépészeti rendszere és nyílászárói mára elavulttá váltak. Mivel a Feszty-körkép bemutatására készült épületben tizennyolc állandó kiállítás kap helyet, így a körülményeknek meg kell felelniük a műtárgyvédelmi elvárásoknak, biztosítani kell az állandó hőmérsékletet és páratartalmat.
 
 
Az épület homlokzati hőszigetelést kap, kicserélik az elavult nyílászárókat, a fényforrásokat energiatakarékosra cserélik, megújul a Feszty-körkép világítási rendszere is. Az épületet leválasztják a gázhálózatról, a fűtést és a hűtést a jövőben hőszivattyúk végzik, ehhez az energiát nyolcvan darab száz méteres talajszonda biztosítja majd. A tetőre napelemeket telepítenek, az új gépészeti berendezéseket modern épületfelügyeleti rendszer fogja irányítani. 
 
 
A tervek szerint a kiállítások a munkálatok idején is nyitva tarthassanak, így a téli szünetet követően az emlékpark már újra várja a látogatókat. Az intézmény energiaigényének nagyobb hányadát a rotunda működtetése fordítják, így a felújítás után az üzemeltetési költségek is csökkenek, illetve a rekonstrukcióval a fenntarthatósági célok eléréséhez is hozzájárulnak.
 
lelépő.hu, fotók: opusztaszer.hu

Kapcsolódó