Lelépő
Image default

Szürke farkas bukkant fel a népszerű magyar kirándulóhelyen

A szürke farkas alkalmi jelenlétére volt már példa a Duna-Ipoly Nemzeti Park működési területén, eddig azonban minden esetben a Szlovákiával határos területeken bukkantak fel egyedei. 
 
A farkas alapvetően kerüli az emberrel való közvetlen találkozást, de Európa jelentős része ma már kultúrtáj, így a beépített területek közelsége nem szokatlan az állatok számára. A Svájcban jeladóval ellátott farkas példája azt mutatja, hogy kóborló egyedek bárhol felbukkanhatnak.
 
 
Találkozhatunk farkassal? Aligha. Óvatos állat, érzékszervei sokkal kifinomultabbak az emberénél. Kapcsolatba kerülhetnek vele azonban a vadászok, vadgazdálkodók, külterületen gazdálkodó állattartók, kivételes esetben kirándulók, természeti környezetben sportolók.
 
A Nemzeti Park Igazgatósága közleményben hívja fel a figyelmet arra, hogy bár a farkas alapvetően vadon élő állatokkal táplálkozik, a vadászható fajok állományát – különösen egy-két kóborló egyed – nem veszélyezteti. Fontos, hogy vadgazdálkodási feladatokat, vadászatot végzők minden esetben a szokásosnál is gondosabban járjanak el éjszakai vadászat, dúvadgyérítés során.
 
 
Kiemelik, az állattartók esetében a legfontosabb, az egyébként is elvárható felelős állattartás: az állatok folyamatos felügyelete, vagy megfelelő öt-hat soros villanypásztor alkalmazása, éjszaka az állatok zárható helyen történő tartása, nagytestű pásztorkutyák tartása a haszonállatok mellett.
 
Ha rendkívül ritka esetben a kirándulók mégis találkoznak farkassal nincs okuk ijedtségre, maradjanak nyugodtak, a farkas néhány másodperc után magától is odébbáll. Tapsolással, kiáltással az állat távozását siettethetik, de – ahogy a nemzeti park is javasolja – ne kezdjenek el futni, különösen pedig ne kövessék az esetleg észrevett állatot!
 
 
A szürke farkas (Canis lupus) Magyarországon őshonos nagyragadozó, fokozottan védett [13/2001. (V. 9.) KöM. rendelet] és kiemelt közösségi jelentőségű faj [275/2004. (X. 8.) Korm. rendelet]. A farkas egyedeinek engedély nélküli elejtése, károsítása, zavarása bűncselekmény!
 
lelépő.hu, a fotók csupán illusztrációk

Kapcsolódó