Lelépő
Image default

Elkapta a viharvadász és le is fotózta a tegnapi pusztító szupercella érkezését Szeged határában

Elképesztő, egyben félelmetes látvány még fényképeken is a tegnapi szupercella, amely hatalmas széllel, jéggel és homokviharral érkezett meg Szeged határába.

„Pusztító fenevad” – így jellemezte a tegnapi szupercellát Sütő’s Photography közösségi oldalán. A fiatal fotós és viharvadásznak, Sütő Máténak Ferencszállás-Szeged környékén sikerült elcsípnie az érkező vihart. De nem csak elkapta, hanem meg is örökítette, a végeredmény pedig döbbenetes lett.

Ahogy fogalmaz, soha életében nem fotózott még hasonlót.

A szupercella színeiben egyszerre van jelen a jég, a homokvihar.

De mi is az a szupercella?

A szupercella egy olyan meteorológiai jelenség, amelynek során nagy méretű, hosszú életű, és erőteljes viharrendszer alakul ki. Ehhez a hosszan tartó viharokhoz

gyakran társulnak tornádók, heves esőzések, jégverések és erős széllökések.

A szupercellák rendkívül veszélyesek lehetnek, mivel szélsőséges időjárási jelenségekkel járnak és intenzivitásuk miatt jelentős anyagikárokat okozhatnak, a földeken pedig hatalmas veszteségekkel járnak a termésben.

A szupercellák kialakulásához több tényezőre van szükség, például instabil légkörre, erős széláramlásokra, valamint megfelelő páratartalomra.

A viharvadászok előszeretettel üldözik ezeket a szupercellákat, hiszen bár pusztítóak, látványosak is egyben, így valóban lenyűgöző látványt nyújthatnak.

A viharvadászok tevékenysége azonban veszélyes is lehet.

Csak tapasztalt, jól felkészült fotósoknak érdemes az ilyen jellegű viharokhoz közel kerülniük. Azok, akik nincsenek tisztában a viharok kialakulásával, az alapvető biztonsági szabályokkal, amelyeket a szabadban be kell tartani, nem ajánlott a szupercellák megközelítése.

Soha nem ért földet annyi tornádó Magyarországon, mint júniusban. Az extrém jelenségről térkép is készült, ami ide kattintva tekinthető meg.

Viharvadász készített elképesztő fotókat a tegnapi balatoni szupercelláról

Lelépő, fotók: Sütő’s Photography facebook oldala

Kapcsolódó