Lelépő
Image default

Három napig minden a csodálatos virágokról szól majd az ország rózsafellegvárában

A hétvégén minden a virágokról szól Szőregen, a magyarországi rózsatőtermesztés fellegvárában, ahol huszonnegyedik alkalommal szervezik meg a Szőregi Rózsaünnepet.

Szőregen minden a rózsákról szól

A szőregi rózsatőtermesztés több mint százéves múltra tekint vissza, az országban egyedülálló hagyományokkal rendelkezik. A rendkívül munka- és szakértelemigényes termesztés jellemzően családi gazdaságokban folyik. Szőregen és környékén ötven üzemben, mintegy 170 hektáron termesztenek rózsát, s ez a munka sokaknak jelent megélhetést.

A generációkon át öröklődött szakértelemnek és a rózsatermesztésnek kedvező mikroklímának köszönhetően a Szőreg környékén termesztett rózsatövek kiváló minőségűek és Európa-szerte keresettek. A Tisza és a Maros közötti öntéstalaj kimondottan kedvező a rózsakertészkedéshez. A

Magyarországon évente előállított 4,5-5 millió rózsatő 90-92 százaléka ebből a térségből származik.

Ennek elismeréseként a szőregi rózsatő 2012-ben bekerült az Európai Unió oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába.

2020-ban pedig hungarikum lett.

Íme a részletes programok

A Szőregi Rózsaünnepet a hagyományokat továbbéltető kertészek előtti tiszteletadásként első alkalommal 1999-ben rendezték meg. Az egyik legnépszerűbb program minden évben a rózsaföldek látogatása. Úgy tudni, idén Bata András és Tóth Tamás faiskolája nyitja meg rózsaföldjeit a látogatók előtt, ahol több százezer virágzó rózsatő látható.

Azoknak, akik haza is szeretnének vinni a vágott virágból, a Kocsis Flóra Kft. rózsaföldjeire érdemes kilátogatniuk.

Itt 25 ezer négyzetméternyi területen, 235 ezer rózsatő, a minitől az óriás fejűig 45 fajta rózsa szedhető.

Az ünnep alkalmából a Tömörkény István Művelődési Házban fajtabemutatót, rózsakiállítást rendeznek. Filmet vetítenek a rózsatermesztés technológiájáról, az érdeklődőknek pedig hadtörténeti előadáson mutatják be a 175 éve megvívott szőregi csata eseményeit.

Pénteken és szombaton a Pálya téren kulturális programokkal, koncertekkel, táncbemutatókkal várják a Rózsaünnepre érkezőket. A hétvégén látogatható lesz Szeged-Szőreg szerb ortodox temploma is.

A rózsaünnepi felvonulás a hét fénypontja

A leglátványosabb programok egyike a rózsaünnepi felvonulás szombat délután. Ezen rózsákkal feldíszített lovaskocsi, fiákerek, gépkocsik, veterán autó, traktor és más jármű, több kisebb-nagyobb csoport vesz részt. A díszítéshez és a menteket kísérő rózsaszirom-esőhöz a szőregi és környékbeli rózsatermesztők több százezer virágot biztosítottak.

Idén először szombat kora délután egy rózsakamion indul Szegedre, melyen DJ-k élőzenével invitálják a vendégeket a felvonulásra.

Este mutatják be a rózsahercegnőket és rózsahercegeket, adják át az év dísznövénykertésze elismerést, valamint a Szőregért Érmet.

Vasárnap családi futónapot rendeznek, melyen az indulók virágzó rózsák között tehetik meg a verseny távjait az óvodásoknak kiírt 500 métertől a félmaratonig. A programhoz jótékonysági kezdeményezés is kapcsolódik. Ekkor rendezik meg a Down Alapítvány dél-alföldi csoportjának találkozóját, melyen három vármegye érintett családjai vesznek részt.

Lelépő

Kapcsolódó