Lelépő
Image default

Tüneményes fotón láthatók a szerelmes kiskunsági kanalasgémek

A kanalasgém pároki közötti kapcsolat megerősítését szolgálja az, amikor a hím és a tojó egymás nyakát és begyét tollászkodja a csőrével.

Érzik a tavaszt a kanalasgémek is

Fotó: Pigniczki Csaba

„A kanalasgémek korán visszatértek telelőhelyeikről a hazai költőterületekre, az elsők már február közepén megérkeztek” – adta hírül közösségi oldalán a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága. Munkatársuk, dr. Pigniczki Csaba tájékoztatása szerint korai érkezésük miatt szokatlanul korán,

már február végén elkezdtek párba állni, fészket foglalni és fészket tatarozni a gémtelepeken.

A szakember által készített fotón jól látható, ahogy egy kanalasgém pár szerelmesen ér egymáshoz. Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársa szerint a párok tagjai közötti kapcsolat megerősítését szolgálja ez.

Fotó: Pigniczki Csaba

A felvétel azt a meghitt pillanatot örökítette meg, amikor a hím és a tojó kölcsönösen, egymás nyakát és begyét tollászkodja a csőrével.

A kanalasgémekről

A kanalasgém nevét hosszú, kanálszerűen kiszélesedő csőréről kapta. Repülése hasonló a gólyákéhoz, nyakukat nyújtva tartják, miközben a levegőben mozognak. Tollazatuk fiatalon feketés mintázatú, majd felnőve fehér lesz.

A csőr és a „kanaluk” narancssárgás színben pompázik.

Fészkelésüket Magyarországon elsősorban sík vidéki mocsarakban és tavakon végezik, ahol a vízmélység megakadályozza a ragadozók megközelítését. A fészkek gyakran kis távolságra vannak egymástól, és általában közös alapon épülnek.

A fészekalj átlagosan három-négy tojásból áll, a kotlás ideje huszonhárom-huszonnégy nap.

A fiókák négyhetes korukig a fészekben maradnak, majd két hónaposan röpképessé válnak. Túlélésükhöz nélkülözhetetlen, hogy táplálékban gazdag, sekély vizű élőhelyeket találjanak, mivel kifejezetten specializálódott madarak. Zsákmányukat gyalogolva keresik a vízben, étrendjük főleg halakból, békákból és kétéltűekből áll.

Ezt olvastad már?

Közben a három hete még „elveszettnek” hitt J278-as kódnéven azonosított, GPS-jeladós tojó kanalasgém is hazatért a Csaj-tóra. Ez a madár Tunéziában telelt, és jeladójának köszönhetően tudni lehet azt is, hogy a tunéziai Djaziret Kneiss körüli tengert, mint telelőhelyét 2024. február 16-án hagyta el. Vonulása során három megállót iktatott be. Kalandjairól ebben a cikkünkben lehet olvasni.

1600 kilométert tett meg, végül hazatért a Csaj-tóra az elveszettnek hitt gyönyörű kanalasgém

Lelépő

Kapcsolódó