Lelépő
Image default

A legnagyobb székelyföldi és határon túli magyar múzeum is csatlakozik a Múzeumok Éjszakájához

Új időszaki kiállítással és a felújított főépületben vezetett sétákkal várja látogatóit szombaton, a Múzeumok éjszakáján a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum – közölte az intézmény.

A legnagyobb székelyföldi és határon túli magyar közgyűjtemény, a Székely Nemzeti Múzeum a magyarországi múzeumokhoz igazodva szombaton tartja a Múzeumok éjszakáját,

nem pedig május közepén, mint a romániai múzeumok.

Ez vár a Székely Nemzeti Múzeumban

Szombaton 19 órától új időszaki kiállítást, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány által szervezett Árnyalatok című tárlatot nyitják meg a Lábasházban. Itt természetes növényi színezékekkel festett gyapjúszőtteseket és selymeket, fonott kosarakat, írott tojásokat lehet megtekinteni.

A kiállítók között van Kozma Ilona kosárfonó, népi iparművész és Páll Etelka növényi festő, szövő. Mindketten arra fognak rávilágítani, hogy milyen szépségek vannak a természetben, és miket lehet alkotni hosszas kísérletezéssel és munkával.

A tárlaton Borbély Izabella festett selymei, a Portéka Egyesület, valamint Opra Etelka kézdivásárhelyi tojásíró növényi festékekkel festett tojásai is megtekinthetők lesznek. A kiállítást Szőcsné Gazda Enikő néprajzkutató, muzeológus nyitja meg.

Vezetett séták fedik fel az izgalmas részleteket

Ezután 20 órától a Székely Nemzeti Múzeum Kós Károly által épített főépületének frissen felújított tereit is megtekinthetik az érdeklődők. Kelemen Kálmán történész, Sántha Imre Géza művészettörténész és Boér Hunor könyvtáros vezeti körbe a látogatókat, a részvétel regisztrációhoz kötött.

A Kós-épületben 21 órától Hlavathy Zsófia és Török Áron építész mesél a felújítás kihívásairól, majd Kotér Vilmos képzőművész mutatja be az intézmény új arculatát.

Ahogyan arról a Lelépő is beszámolt, az ország legnagyobb kulturális rendezvénye, a Múzeumok éjszakája. Minden évben a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvégén, az idén

JÚNIUS 24-ÉN, SZOMBATON RENDEZIK MEG.

A tavalyihoz hasonlóan ebben az évben is több száz helyszínen több ezer programmal készülnek a múzeumok és kiállítóterek. Koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket.

Lelépő, fotók: Székely Nemzeti Múzeum Facebook oldala

Kapcsolódó