Lelépő
Image default

250 kézművesekkel és vásári forgataggal telik meg szeged ikonikus hídja

Kétszázötven kiállító mutatkozik be a szombaton kezdődő szegedi Hídivásáron, péntektől pedig könnyűzenei koncertek várják a közönséget a Dóm téren – tájékoztatta a programsorozatot szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-t.

Rácz Attila elmondta, több évtizedes hagyomány, hogy változatos kulturális és gasztronómiai programokkal köszöntik Szeged napját.

Kézművesek foglalják el a Belvárosi hidat

A programsorozat részeként immár huszonharmadik alkalommal szervezik meg a Szegedi Hídivásárt. Szombaton és vasárnap az autók és a tömegközlekedési eszközök helyét

több, mint kétszázötven hazai kézműves és iparművész veszi át a Belvárosi hídon és a Híd utcában.

A standoknál mindenki kedvére válogathat hazánk legjobb keramikusai, bőrdíszművesei, fafaragói, egyéb kézművesei egyedi portékáiból. A két nap során több kisebb zenei programmal, valamint utcaművészekkel, különböző vásári produkciókkal találkozhatnak a kilátogatók a hídon. A Civilek utcájába átsétálva pedig szegedi civil szervezetek izgalmas interaktív bemutatóit tekinthetik meg.

Íme a hétvége programja

Pénteken kezdődik a Dóm téri kavalkád, ahol három napon át koncertek szórakoztatják az egybegyűlteket. Pénteken a New Level Empire és a Wellhello, szombaton a Soulwave, valamint Dzsúdló lép föl, majd vasárnap a Blues B. R. Others után a Magna Cum Laude nagyszabású koncertje zárja a rendezvényt.

Szombat késő este ünnepi tűzijátékkal emlékeznek arra, hogy

Szeged 305 éve nyerte vissza szabad királyi városi rangját.

A koncertek szünetében jótékonysági borárverést rendeznek, ahol a Szegedi Borfesztiválon kiállító termelők által felajánlott palackokra, borválogatásokra lehet licitálni. A befolyt összeg a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány munkáját segíti.

Ezért május 21-e Szeged napja

Szeged napját május 21-én ünneplik, mert a település 1719-ben a Bécs melletti Laxenburgban „a királyi jóakarat és kegyelem kitetsző tanúsága- és jutalmaként” ekkor kapta vissza a szabad királyi város rangot, melyet első alkalommal a tatárjárás után, 1247-ben IV. Béla adományozott a városnak.

A Szeged napját köszöntő programsorozat részeként vasárnapig tart a Szegedi Borfesztivál, az ország legnagyobb borászati seregszemléje, ahol 160 borász várja a több tízezer látogatót. A kiváló borok mellett a Széchenyi tér árnyas platánfái alatt komoly és könnyű zenei, valamint dzsesszkoncertek is szórakoztatják az egybegyűlteket.

Lelépő, fotók: szegedi Hídivásár hivatalos Facebook oldala

Kapcsolódó