Lelépő
Image default

45 évvel ezelőtt vette kezdetét egy új korszak Szegeden

1979. április 29-én adták át az első szegedi trolibuszvonalat. Ez volt Budapest után a második olyan magyar város, ahol trolival közlekedhettek az emberek. Szeged a trolik elindításával hat évvel beelőzte Debrecent is. Az 5-ös útvonal elindulásával pedig egy teljesen új, modernebb korszak vette kezdetét a város tömegközlekedésében.

Az első trolik Budapesten álltak szolgálatba, az 1970-es években azonban az olajárrobbanás miatt ismét szükségessé vált a villamosüzemű járművek fejlesztése. Az évtized vége felé el is kezdték szegeden kiépíteni a trolibusz-hálózatot, aminek eredményeként

éppen 45 évvel ezelőtt át is adták az első szegedi trolibuszvonalat.

Teherautóval vontatták be a trolikat a garázsba

Az 5-ös troli a tíz évvel korábban megszüntetett 5-ös villamos nyomvonalán haladt, csúcsidőben öt, azon kívül tíz percenként. Az 5-ös trolibuszvonal megnyitása Szeged városának közlekedési hálózatát új dimenzióba helyezte. Az útvonal a Bartók tér és az Újszegedi Gyermekkórház között terült el, és az első időszakban még nem volt kiépített vezeték a Pulz utcai trolitelepig.

Éjszakánként teherautóval vontatták be a járműveket a garázsba.

Ezt követően öt év alatt épült ki a szegedi trolihálózat: az 5-6-7-8-9-es vonal. A következő nagyobb hálózatbővítés 2010 és 2013 között történt, ekkor hosszabbították meg a 8-as vonalat, és alakították ki a város legtöbb utast szállító autóbuszvonala helyett a 10-es trolibuszvonalat, és indult – akkor még 9-es trolibusz elágazó járataként – a 19-es troli.

Az utolsó szovjet trolibusz 2007-ben vonult nyugdíjba

Az idő múlásával a város modernizálódott, és a szovjet trolibuszokat fokozatosan kivonták a forgalomból. Az utolsó működőképes ZIU-9-es trolibuszt 2007-ben állították le, de 2011-ben felújították, és azóta nosztalgia járatként üzemel, megidézve a múlt emlékeit.

A következő nagyobb hálózatbővítés 2010 és 2013 között történt, ekkor hosszabbították meg a 8-as vonalat, és alakították ki a város legtöbb utast szállító autóbuszvonala helyett a 10-es trolibuszvonalat, és indult – akkor még 9-es trolibusz elágazó járataként – a 19-es troli.

Nosztalgiajáratok indulnak az évfordulóra

Az első vidéki trolibuszjárat indulásának 45. évfordulóját nosztalgiajáratokkal, az alkalomra készült emlékjeggyel és virtuális kiállítással köszöntik hétfőn Szegeden. Az évforduló alkalmából hétfőn 10 óra után a 9-153-as pályaszámú ZiU-9 típusú nosztalgiajármű indul el az Újszeged Gyermekkórház megállóhelyről. A nosztalgiajáraton érvényesíthető a Troli45 emlékjegy.

Az utasokat szállító jármű 10.45-kor érkezik az 1979-es átadó helyszínére, a Széchenyi térre, ahol a városháza mellett a korabeli ünnepséghez hasonlóan újra átszakít egy szalagot. A jubileum alkalmából az 5-ös és a 6-os trolibuszvonalon nosztalgiajárművek szállítják majd az utasokat, minden fordulóban más járműtípus közlekedik.

A pontos menetrend itt érhető el.

Lelépő, címlapfotó: IHO

Kapcsolódó