Lelépő
Image default

Sivatagi naplementében lehetett gyönyörködni a Salgó váránál

Nagyszombaton különleges jelenséget tapasztalhattunk az égboltra pillantva. A fátyolfelhők ugyanis nem a szokásos módon szűrték a napfényt. Ez pedig a Salgó váránál is egyedülálló, sivatagi naplementét eredményezett.

Ha szombaton feltekintettünk az égre, olyan látvány fogadott bennünket, mintha valami extra réteg lebegne folyamatosan a fátyolfelhők és a Nap között. De nem csak a felhők szerkezete volt szokatlan, az égbolt színei is rendkívülinek tűntek.

Mindezért pedig az a jelentős mennyiségű sivatagi por volt a felelős,

ami a Szahara felől áramlott hazánk fölé.

A sivatagi por egész nap jelen volt a légkörben, különféle módon befolyásolva az égbolt és a Nap megjelenését. Gyakran előfordult, hogy a Nap sugaraiban a por részecskéi megtörve szóródtak, tompítva a ragyogását, ami homályos, kevésbé intenzív égbolttal párosult. Még az esti napnyugta is meglepően sivatagi látványt nyújtott. Ezt a jelenséget örökítette meg az MTI fotósa, Komka Péter a Salgó váránál.

Ez a természeti jelenség nemcsak ritkán tapasztalható vizuális élményt nyújtott számunkra, hanem rávilágított az atmoszféra összetettségére és az éghajlati tényezők globális kapcsolataira.

Lelépő, fotók: MTI, Komka Péter

Kapcsolódó