Lelépő
Image default

Különleges videón látszik, hogyan úszik be a sarki fény a hazai égboltra

Ahogyan azt a Lelépő is megírta, a tegnapi napon rendkívül intenzív, szabad szemmel is jól látható sarki fény jelent meg Magyarországon. A látvány országszerte páratlan volt. Időjárás-előrejelzéshez használható webkamerák mellett obszervatóriumi felvételek is igazolják a különlegességét. Ez utóbbiból mutatunk egy igazán figyelemre méltót.

A Szegedi Tudományegyetem Bajai Obszervatóriuának Csillagvizsgálójának allsky kamerájának felvételeiből készített és osztott meg Bánhidi Dominik látványos részeket az idei legerősebb sarki fény tevékenységről.

Az allsky kameráról

Az „allsky kamera” egy olyan eszköz, amelyet csillagászati ​​megfigyelésre használnak. Olyan látószögű objektívekkel rendelkezik, amelyek lehetővé teszik az égbolt teljes terjedelmének rögzítését. Az ilyen jellegű kamerák általában folyamatosan rögzítik az égbolt képét. Így a csillagászok bármikor monitorozhatják az időjárási viszonyokat, figyelhetik az éjszakai égbolt változásait. Akár meteorokat, holdfogyatkozásokat, csillagzáport vagy más égi jelenségeket is rögzíthetnek.

Így történt ez most is az Aurora Borealis-sal.

Szakértő: Egyre többször láthatunk sarki fényt Magyarországon

Lelépő

Kapcsolódó