Lelépő
Image default

Szakértő: Egyre többször láthatunk sarki fényt Magyarországon

Vasárnap az eseti órákban számtalan remek fotó lepte el a közösségi médiát a Magyarországon is szabad szemmel jól látható sarki fényről. Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára még tavasszal mesélt lapunknak arról, miért lehetünk tanúi egyre gyakrabban a fényjelenségnek.

Mi a sarki fény?

Az Aurora Borealist a Napból folyamatosan, míg robbanások esetén lökésszerűen kiáramló elektron és ion részecskék okozzák, melyek kölcsönhatásba lépnek a Föld mágneses mezejével. Az ütközések során a részecskék energiája elektromágneses sugárzás formájában szabadul fel, ezt látjuk sarki fényként.

Kanadában egy napkitörés hatására még az elektromos áramkörök is megbénultak, jelentős bonyodalmat okozva az energiaellátásban. Ettől azonban hazánkban nem kell tartani az északi pólustól való távolságunk miatt.

Csodás látvány Magyarországon is

A Lelépőn idén már több alkalommal is beszámoltunk arról, hogy például a Prédikálószék kamerái rögzítették az Aurora Borealist, a szakértő szerint azonban

igazán jól látható, csak most volt a sarki fény Magyarországon.

Mizser Attila szerint szabályosan ki vagyunk éhezve a sarki fényre, mert az elmúlt években nem volt részünk ebben a gyönyörű látványban. Hazánkban csak ritkán láthatunk vöröses függönyszerű Aurorát, de ha mégis, az mindig az égbolt északi részén jelenik meg.

A Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára lapunknak azt is elmondta: nincs két egyforma sarki fény, a kibocsátott fény színe függ az ütköző anyagok típusától és annak magasságtól is.

Magyarországon leginkább vöröses sarki fényt láthatunk, mivel elég távol esik hazánk az északi sarktól.

Az erősödő naptevékenységek több sarki fényt jelentenek

Ugyanakkor a szakértő szerint azért látunk most több sarki fényt, mert sokkal erősebb a naptevékenység. Ezt azonban senki sem tudja befolyásolni, ilyenformán pedig az aktivitásokat sem lehet megbízhatóan megjósolni. Ráadásul – ahogyan arra Mizser Attila is rámutatott –

az érzékelés függ a fényszennyezés mértékétől és az időjárástól is,

hiszen a borús égbolt, az összefüggő felhőtakaró gátolhatja ezt.

„Reméljük, hogy gyakrabban fogjuk látni a sarki fényt. Az észlelésben azok vannak előnyben, akik sokat vannak a szabadban és kémlelik az eget” – mondja a főtitkár. Hozzáteszi: érdemes követni a csillagászati oldalakat is, amelyek megmutatják, hogy az Aurora Borealis éppen melyik zónában tűnhet fel, illetve a szak- és amatőr csillagászati közösségi oldalakon is gyorsan terjednek az információk akkor, ha felbukkan hazánkban a fényjelenség.

Nézegetnél még látványos képeket hazai észlelésekről? Ebben, ebben és ebben a cikkünkben megteheted.

Lelépő.hu, Fotók: Babus Patrik, Pozsik Gábor, Bakos B. Márk 

Kapcsolódó