Lelépő
Image default

Így néz ki az ország legöregebb gyűrűs nagy fakopáncsa

Balogh Norbert, még november végén fotózott le Budapesten, a Margitszigeten egy gyűrűs nagy fakopáncsot. Mivel magáról a gyűrűről több fénykép is készült, így sikerült beazonosítani a madarat.

A Magyar Madártani Egyesület tájékoztatása szerint a Margitszigeten lefotózott nagy fakopáncsot 2011. február elején gyűrűzte meg a szigeten két éves korában Lukács Katalin Odett és Sarlós Dávid.

„A gyűrűzés és a mostani megfigyelés között eltelt 12 év és 9 hónap alapján jelenleg ez a legidősebb gyűrűs nagy fakopáncs a hazai madárgyűrűzési adatbankban” – írja az MME. Hozzáteszik, a madarat 2013. tavaszán is megfigyelték a szigeten.

Érdekesség, hogy az Európai Madárgyűrűzési Szövetség (EURING) életkorrekord listáján a legidősebb ismert korú gyűrűs nagy fakopáncsot a gyűrűzését követően tizenöt év elteltével találták meg.

A fakopáncsok állandó madarak, egész életüket egy szűkebb területen élik le. Éppen ezért a madártani egyesület szerint van rá esély, hogy mások is lássák ezt a példányt a Margitszigeten. Úgy vélik, ahhoz, hogy ezt a szép kort megélhesse a nagy fakopáncs több dolog kellett. Ilyen például az, hogy a Margitszigeten lévő idős fák megfelelő fészkelő és táplálkozó helyet biztosítanak a harkályok számára.

Ezt olvastad már?

Tíz éves az ország legidősebb, ismert hazai gyűrűs kígyászölyve, akit Balatonszentgyörgy mellett sikerült a héten lefotóznia Bődör Bencének.

Ő az ország legidősebb kígyászölyve, aki egy évtizede hűségesen jár haza Magyarországra

Lelépő

Kapcsolódó