Lelépő
Image default

Az ország egyik legszebb malmáért Kiskunhalasig kell menni

Az elmúlt évszázadokban a malmok fontos szerepet töltöttek be a városok életében, Kiskunhalast pedig a malmok városának is nevezték. Korábban több csodálatos malomban is őrölték a gabonát, mára csupán egy maradt fenn. A Sáfrik-féle malom ma felújítva, informatív szabadtéri kiállítással és egy alkotóházzal várja a turistákat. 
 
A Sáfrik-malmot Hunyadi Antal építette 1861 és 1867 között egy dombtetőre. A tizenöt méter magas malom vitorláinak az átmérője húsz méterre volt tehető. Az alsó meghajtású örlőszerkezettel rendelkező építmény három szintes volt, falazata vályogtéglából készült, később azonban téglaköpenyt kapott. 
 
 
A rendelkezésre álló információk szerint, Sáfrik József 1901-ben vásárolta meg az épületet, hogy aztán holland mintára felülhajtós, négy szintes szélmalommá alakítsa át. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően még az első világháború után is képes volt arra, hogy felvegye a versenyt a gőzhajtású malmokkal. 
 
 
A sorsa ezt követően hányattatott volt. Az első felújítására 1964 és 1966 között került sor, Mendele Ferenc munkája nyomán műemlékké is nyilvánították. Egészen 2010-ig Magyarország legjobb állapotban lévő, eredeti szélmalmaként tartották számon, azonban pusztulásnak indult. 2011-ben levették a vitorláit, majd később megkezdték a felújítását. 
 
 
A nagy volumenű rekonstrukciós és fejlesztési munkának köszönhetően 2020-ban szabályosan újjászületet a malom. Újraépítették a régi fa tető- és belső fa szerkezetet, ekkor épült mellé egy gyönyörű alkotóház és egy rendkívül informatív, interaktív szabadtéri kiállítás is. 
 
 
A Sáfik-féle szélmalom jelenleg csak előzetes bejelentkezés alapján látogatható hétfőtől szombatig 8 és 16 óra között. Érdeklődni a 0670-938-17-20-as telefonszámon lehet.
 
Kiskunhalas a Sáfrik-malom mellett számos kincset rejt, amit felfedezhetünk két keréken is, a várost ugyanis az ország egyik kerékpárosbarát településének választották a közelmúltban.
 
Lelépő.hu

Kapcsolódó