Lelépő
Image default

Öt ékszerdoboz település Magyarországon, amit idén tavasszal mindenképpen látni kell

Cikkünkben olyan varázslatos településeket gyűjtöttünk össze, melyek tökéletes úti célok egy egynapos kiruccanásra vagy hétvégi pihenésre. A kisvárosok nyugalma, varázsa és inspiráló környezete mindenkit magával ragad majd.

Vác

Vác egy lenyűgöző kisváros Magyarországon, mely rendkívül gazdag múlttal rendelkezik. Történelmi kincsei a középkori épületekben és a barokk stílusú templomokban köszönnek vissza ránk. A város hangulatát egyszerre járja át a hagyományok iránti tisztelet és a modernitás iránti igény.

Vác természeti környezete is lenyűgöző, kihagyhatatlan a Duna-parti séta,

de a környező hegyek is kiváló lehetőségeket biztosítanak a könnyed kirándulásokhoz. A város ráadásul kiváló éttermekkel és cukrászdákkal büszkélkedhet, ahol a városnézés fáradalmai is kipihenhetők.

Pannonhalma

Pannonhalma leghíresebb látnivalója a Bencés Főapátság, mely a magyar történelem egyik legfontosabb vallási és kulturális központja.

A főapátság épületei csodálatosan őrzik a középkori építészet és művészet lenyűgöző jegyeit.

Emellett Pannonhalma környezete is lenyűgöző, hiszen a várost körülvevő dombok és erdős területek mágnesként vonzzák a kirándulókat. Mindenképpen érdemes felmenni a Boldog Mór-kilátóba és tenni egy sétát a látványos lombkoronaösvényen, ahonnan remek panoráma nyílik a környék természeti kincseire.

Zebegény

Az apró falu a Dunakanyarban fekszik, lenyűgöző panorámával és nagyszerű túraútvonalakkal kápráztatja el a látogatókat. A festői táj és a nyugodt Dunapart ideális körülményeket biztosít egy könnyed sétára, egy hosszabb kerékpáros túrára, vagy egy látványos hajókirándulásra.

Zebegény híres a művészek és alkotók közösségéről is.

A szecessziós stílusú, Kós Károly által tervezett templom nem csupán kívülről lenyűgöző látvány, hanem belül is igazi kincseket rejt. A freskókat a korszak egyik kiemelkedő mestere, Körösfői-Kriesch Aladár alkotta. Egyedülálló látnivaló az Országzászló és a hétlyukú vasúti híd, melyek a múlt szellemét idézik és az összetartozást hirdetik.

Szarvas

Szarvas egy igazi gyöngyszem, számos múzeum és kulturális intézmény várja a látogatókat. A Szarvasi Arborétum például lenyűgöző botanikai kincseket rejt, de kihagyhatatlan látnivaló a Tessedik Sámuel Emlékház is. Kisgyermekesek és a felnőttek figyelmét is hosszú időre leköti a monumentális makettpark, ahol

az ország legjelentősebb épületeinek kicsinyített másolatai varázsolnak el.

A gasztronómiai élmények sem maradnak el Szarvason, hiszen az éttermek és vendéglők kiváló lehetőségeket kínálnak a helyi ízek felfedezésére.

Somogyvár

Somogyvár egy varázslatos kisváros Magyarországon, mely méltatlanul kevés figyelmet kap a turistáktól, pedig számos érdekességet kínál. A település gazdag történelmi örökséggel büszkélkedhet. Kiemelkedő nevezetessége a Szent Egyed bencés apátság, melynek romjain egykor pompás épületegyüttes magasodott.

Az egyházi központot 1091-ben szenteltek fel.

Csodálatos látványt nyújt a Széchenyi kastély , de érdemes tenni egy sétát a Szentesica forráshoz is. Műemlék katolikus templomába is erősen ajánlott betérni, hiszen orgonája országosan egyedülálló, mely 2015-ben elnyerte az Örökségünk – Somogyország Kincse elismerést is.

Lelépő

Kapcsolódó