Lelépő
Image default

Öt kihagyhatatlan húsvéti program, ami felejthetetlen élményeket kínál

Országszerte számos hagyományos és színes program várja azokat, akik húsvétkor szívesen megismerkednének a magyar tradíciókkal, ízekkel, szokásokkal. Ezekből gyűjtöttünk egy csokorra valót.

Locsolkodás és tavaszváró mulatság a szentendrei Skanzenben

Március 31-én és április 1-jén, húsvétvasárnap és hétfőn locsolkodással, hímes tojással, tavaszváró mulatsággal a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Mesék, koncertek, kézműveskedés várja a látogatókat a Skanzenben.

A portákon a keresztény kultúrkörhöz kapcsolódó hagyományok és a tavaszi népszokások egyaránt megjelennek.

A résztvevők belecsöppenhetnek az ünnepkör hangulatába, megkóstolhatják ízeit, megfesthetik színeit. A kézműves foglalkozások középpontjában a hímes tojás áll. A látogatók különböző tojásfestési technikákkal ismerkedhetnek meg: írókázhatnak és berzselhetnek is, és megcsodálhatják az aprólékos munkával készülő patkolt tojásokat.

Négynapos húsvéti fesztivál Hollókőn

Idén négynapos lesz a Hollókői Húsvéti Fesztivál, a programok pénteken kezdődnek a Nógrád vármegyei világörökségi faluban. Pénteken kézműves kirakodóvásár lesz a Petőfi úton, szombaton gasztronómiai és hagyományőrző programok várják az érdeklődőket az Ófalu udvaraiban.

A vasárnap húsvéti szentmisével és feltámadási körmenettel kezdődik, majd jön a locsolkodás a templomnál és az alsó kútnál. Húsvéthétfőn is lesz szentmise, locsolkodás, számos folklórprogram, a vendégek belehallgathatnak Bukovics János palóc mesemondó meséibe is.

Palóc Húsvét a Füleki Várban

Húsvéthétfőn immár 17. alkalommal rendezik meg a Palóc Húsvétot a Füleki Várban, ahol a látogatók kipróbálhatják az íjászatot, vagy húsvéti figurákat is készíthetnek. A kézműves foglalkozásokon kívül lesz

a várudvaron lovagoltatás, íjászat, báránysütés és ételszentelés is.

A várudvarban és a Várfelső utcában zajló kirakodóvásár délelőtt 10 órakor veszi kezdetét. A húsvéti program résztvevői megtekinthetik a vármúzeum állandó kiállításait és időszaki tárlatát is, a várbelépő értékű jegy a várba és a rendezvényre is érvényes.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok Ópusztaszeren

Páratlan húsvéti hangulattal, változatos programokkal: látványos locsolkodással, tojásfestéssel, muzsikaszóval, kézműves foglalkozásokkal és néptánccal vár minden látogatót az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

március 31-én, „rügyfakasztó vasárnap” és április 1-jén „vízbevető hétfőn”.

Húsvét hétfőn a skanzen utcáján sétálva, a portákra betérve kiderül, miként kell a legfinomabb húsvéti kalácsot sütni. Délelőtt tojást kereshetnek a gyerekek a skanzenben, ahol a déli harangszó után az Ányási kápolnánál Antal Imre plébános a hagyományoknak megfelelően megszenteli a kalácsot, a sonkát és a tojást. Ezt az ünnep leglátványosabb eleme, a húsvéti locsolkodás követi, a viseletbe öltözött legények vizes vödröket ragadnak, és felkeresik a skanzen házainál a lányokat.

Ünnepi műsor az Operaházban

Hagyományos nagyheti és húsvéti műsorát mutatja be a Magyar Állami Operaház: a korábbi évekhez hasonlóan nagycsütörtökön Bach Máté-passiója, nagypénteken és húsvét napján Wagner Parsifalja, míg nagyszombaton és húsvéthétfőn a Húsvét Mascagnival című program keretében a Messa di Gloria és a Parasztbecsület koncertszerű előadása hallható az Andrássy úti Ybl palotában.

Lelépő

Kapcsolódó