Lelépő
Image default

Csodálatos kiállítás nyílt az ország legszebb könyvtárában

Az idő arcai címmel az antik és a keresztény kultúra időfelfogását bemutató kiállítás nyílt csütörtökön az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK).

Az idő három aspektusa jelenik meg a kiállításon

Az OSZK tárlatán a kalendáriumok, krónikák, képeslapok és fényképek láthatók. Ezek mellett a gyermekek számára is kipróbálható, kézzel fogható és digitális különlegességek várják a látogatókat. Egyéb érdekességek mellett a Pannonhalmi Hóráskönyvvel és Liszt Ferenc zsebnaptárával is megismerkedhetnek.

A kiállítás az idő három aspektusát ragadja meg.

Az első, lineáris térben kronologikusan felépülő művek láthatók: krónikák, régi kalendáriumok, híres emberek határidőnaplói. A ciklikus időt bemutató második térben jelenik meg az év és a nap köre. Ezen a helyszínen láthatók az egyházi évhez kapcsolódó szerkönyvek, valamint itt jeles napjaink egymásra épülését is bemutatják. A harmadik terem a múló pillanatba helyezi a látogatót, ahol

különleges tárgyak és idézetek segítenek megérteni minden pillanat fontosságát.

Egészen páratlan tárgyakat vonulat fel a tárlat

A kiállításon a bábfigurától az éggömbig és jóskönyvtől Liszt Ferenc zsebnaptáráig változatos dokumentumokkal és tárgyakkal találkozhat a nagyközönség. Ezeken kívül térképek, fotók, órák, plakátok, mozgóképes és hangzóanyagok is színesítik az anyagot.

Külön erre az alkalomra érkezett Budapestre az 1500 körül készült Pannonhalmi Hóráskönyv, amely a tárlat egyik kiemelt látványossága. Az érdeklődők

egy 16. századi csillagászati eszköz segítségével bepillantást nyerhetnek az európai asztronómia műhelytitkaiba is.

A Ciszterci Műemlékkönyvtárból érkezett az OSZK-ba a tárlat legkülönlegesebb darabja

A tárlat egyik legkülönlegesebb tárgya Magyarország legrégebbi glóbuszpárjának egyike, amely a zirci Ciszterci Műemlékkönyvtárból érkezett a kiállításra.

A látogatók digitális formában megforgathatják az éggömböt, hasonmás imakönyveket lapozgathatnak, valamint távcső nélkül is szemügyre vehetik a zodiákus tizenkét állatövi jegyét.

Mivel az antikvitásban két alakkal, Khronosszal és Kairosszal ábrázolták az időt, a kiállítótérben ez a két alak kíséri a látogatót. Khronosz a végtelenül hömpölygő idő megtestesítője, a fiatal Kairosz viszont az értékes pillanatnyi időt fejezi ki.

Az idő arcai című tárlat július 11-ig tekinthető meg az OSZK-ban.

Lelépő, forrás és fotók: MTI, OSZK Facebook oldala

Kapcsolódó