Lelépő
Image default

Téli napforduló a Pilisben, az ország szakrális központjában

A téli napforduló egy csillagászati kifejezés, ami december 21-re esik, amikor a legrövidebb a nappal és leghosszabb az éjszaka. Évszázadok óta él a hiedelem, hogy a Pilisben ilyenkor az univerzum egészen különleges erejét tapasztalhatjuk meg.
 
A téli és a nyári napfordulónak már az ókorban is volt jelentősége, nem csoda, hogy gyökeret vert számos vallásban és nép szokásrendszerében. A világ legismertebb, napfordulóhoz kapcsolódó építménye, a Stonhenge is turisták ezreit vonzza az év leghosszabb és legrövidebb napján.
 
A magyar hagyományrendszerben úgy hitték, az év leghosszabb éjszakáján a fény győz a sötétség felett.
 
Ilyenkor sokan fordulnak meg a Pilisben, különösen Pilisszántón, hogy az univerzum erejét, a teremtés misztikumát megtapasztalják. 
 
 
Pilisszántó weboldala úgy fogalmaz: „melegsége van ennek a helynek, ahová szívesen jön az ember kiszakadni az őrült és hamis, mosolytalanná váló szabadjára eresztett modern világ zörgéséből, és egy kis időre visszatérhetünk, haza jöhetünk őseink tűzhelyéhez, akikhez vérünk köt.”
 
 
Így állították fel 2003. december 20-án, a Hargitáról származó hatalmas tölgyfakeresztet, melyet Ladocsi Gáspár püspök szentelt meg és így születhetett meg Makovecz Imre és társénak, Őrfi Józsefnek a szakrális, kizárólag kőből épült kápolnája, a Pilisszántói Boldogasszony Kápolna, amely hitből és szeretetből épült, és ami
 
a keresztények új zarándokhelyévé vált Boldogasszony ősi, titokzatos kultuszának tiszteletével. 

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Dóra (@dorka.a.a) által megosztott bejegyzés

 

 
A Makovecz által tervezett kör alakú kápolna az Árpád-kori fénytemplomokhoz hasonlatos, hiszen egyrészről a kupola felülvilágítója a szántói Pálos Keresztes Kő formáját követi, másrészről pedig
 
a keletre néző kápolnában elhelyezett Boldogasszonyt a felkelő nap fényébe öltözteti. 
 
Van-e tehát a pilisi szakrális erő mögött igazság, vagy csak puszta hiedelem? Kell-e értenünk és tudnunk mindent vagy elegendő csak a szívünkkel éreznünk? Ezt döntse el mindenki saját hite szerint, az azonban biztos, hogy Pilisszántón csoda születik, amiben még hinni sem kell, hiszen szemmel láthatóvá teszi azt, amiről korábban azt hittük, láthatatlan.
 
lelépő.hu, fotók: Illefalvi László, Facebook

Kapcsolódó