Lelépő
Image default

Laktózmentes lesz az ország étele

Elindult a nevezés a Magyarország étele 2024 versenyre, amelyre december 15-ig lehet jelentkezni, a recepteket pedig december 29-ig kell beküldeni.

Immár hetedik alkalommal hirdetik meg a Magyarország étele melegkonyhai szakácsversenyt, amelyre szerte a Kárpát-medencéből várják a jelentkezőket.

Az idei megmérettetést a „Csak tiszta forrásból” mottóval rendezik meg.

Rétvári Bence államtitkár a szakácsversenyt össznemzeti megmérettetésnek nevezte, amely lehetőséget biztosít a magyar gasztronómia kiválóságainak, hogy helyi alapanyagok felhasználásával megmutassák tudásukat, és minél természetesebb és egészségesebb ételeket hozzanak létre.

A verseny célja a magyar hagyományokon alapulva az ételek megújítása.

Az idei versenyben megidézik Bartók Béla zeneszerző emlékét is. Az esemény idei mottója, a „Csak tiszta forrásból” is a nagy magyar zeneszerzőtől származik.

Az idén a kötelező alapanyagok között van a laskagomba, a laktózmentes tej, valamint a magyar vagy a helyi értéktárakban fellelhető termékek. Az idei versenyhez igazodik az Alföld Porcelángyár által készített tányérok mintázata, amely a gasztronómia és a zene kapcsolatára hívja fel a figyelmet.

A tányéron megjelenik a Szózat első két sora is.

Úgy tudni, az elődöntőkre január végén, február elején kerül sor, a döntőt a Szolnok Campuson tartják – tette hozzá Schnitta Sámuel.

2023-ban malacuk volt a szakácsverseny győzteseinek

Mint ismert, 2023-ban a Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével a fülöpszállási Kígyósi Csárda csapata, a Székekpuszta Ifjai nyerte a Magyarország étele szakácsversenyt. A verseny második helyezettje a kecskeméti Vincent Restaurant & Pastry által nevezett Vincent csapat lett Bíbor hajnal elnevezésű ételsorával. A harmadik helyen a szabadszállási Zöld Ász fogadó által nevezett Róna Ászai nevű csapat végzett Csonkatányér nevű ételkompozíciójával.

A győztes ételben a malac pofa-nyelve-orra konfitálva volt, a mangalicasonka-köntöst prés alatt készítették és füstölt kalocsai pirospaprikás krémmártással tálalták. A köret pirított kukoricapuliszka volt kapros juhtúróval bélelve, házi tejföllel. Kerület mellé még savanyított malacfüles, nemzeti, langyos vitaminsaláta, valamint zöldfűszeres-velős roppanccs is.

Lelépő, fotók: MTI és Agrárminisztérium Facebook oldala

Kapcsolódó