Lelépő
Image default

Egyetlen hétvégére felbukkan, hogy aztán négyszáz évre ismét eltűnjön ez az üstökös

Az északi féltekén élőknek 437 évente egyetlen alkalommal van esélyük arra, hogy megfigyeljék a Nishimura nevű üstököst.

Alig egy hónap telt el azóta, hogy felfedezték a Nishimura üstököst, a hétvégén szabad szemmel is láthatóvá válik az északi féltekén, így hazánkban is. A különleges égi látogató 437 évente mutatkozik meg. Az üstökös pontos mérete továbbra is ismeretlen. Nevét egy japán amatőr csillagászról, Hideo Nishimuráról kapta, aki augusztus 11-én észlelte először.

Nicolas Biver, a párizsi obszervatórium asztrofizikusa az AFP-nek azt mondta: ritka, hogy az üstökösök a felfedezésük után ilyen hamar elérjék a látótávolság csúcspontját. Hozzátette:

a legtöbbet hónapokkal, sőt évekkel korábban fedezik fel.

Fotó: Bükki Csillagda

Az üstökös keringési periódusa rendkívül hosszú, hiszen csak 437 évente közelíti meg a Napot. A fennmaradó időben a fagyos Naprendszerben kering. Amikor megközelítik azonban a napot, a hő hatására a jégmag porrá és gázzá alakul át, ami egyfajta farokszerű jelenséget hoznak létre.

Ezen verődik vissza a napfény, hogy láthatóvá váljanak az üstökösök számunkra is, itt a Földön.

A Nishimura, amelynek tudományos neve C/2023 P1, szeptember 17-én közelíti meg leginkább a napot, majd ártalmatlanul elhalad a Föld mellett is.

Az asztrofizikus szerint az üstököst most szombaton és vasárnap figyelhetjük meg a legkönnyebben. Az eget napkelte előtt kell kémlelnünk, északkeleti irányban. A Vénusztól balra, tiszta égbolton meg fogm utatkozni a Nishimura. Kis távcsővel könnyen élvezhetjük a látványt, de akár szabad szemmel is látható lehet. Úgy tudni, ennek az üstökösnek a farka zöldes színű, mert több gázt tartalmaz, mint port.

Lelépő, fotó: NASA weboldala

Kapcsolódó